Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 17:31

США: Кінець імпічменту – початок праймеріз

Rate this item
(0 votes)

5 лютого 2020 року республіканська більшість у сенаті завершила перемогою для свого президента розгляд процедури імпічменту. Демократи до останнього моменту сподівалися, що ренегати серед республіканців так рішуче не підтримають Дональда Трампа.

Але ці очікування частково виправдав тільки сенатор-республіканець Мітт Ромні, який голосував за виклик додаткових свідків звинувачення на слухання в сенаті. Проте заради прийняття цього рішення не вистачило голосів.
Демократи сподівалися, що колишній радник Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон мав засвідчити, що Трамп дійсно звернувся до нового українського керівництва з пропозицією «послуга за послугу».

Однак сам Болтон заперечував свою поінформованість про тиск Трампа на нове українське керівництво щодо розслідування ролі віце-президента Джо Байдена у призначенні його сина Хантера до ради директорів української газовидобувної компанії «Бурізма».
Утім, на Україні тоді цикл обвинувачень не замкнувся, адже Байдена-молодшого звинувачували також у лобіюванні китайських інтересів у США. Зрештою, як і передбачалося, процедура імпічменту завершилася на користь чинного президента. Обидві сторони отримали максимум інформації для своїх ідеологічних потреб, аби консолідувати своїх виборців навколо партійних кандидатів на посаду президента США.
На початку лютого розпочалися процедури праймеріз, тобто попереднього обговорення на «кокусах» (зборах партійних активістів) потенційних кандидатів від Республіканської і Демократичної партій на листопадових виборах. Вже зрозуміло, що конкуренцію Трампу у Республіканській партії складе передусім Мітт Ромні.
Але фаворитом усе одно вважається Трамп. Йому вдалося консолідувати республіканців, багатьом з яких у листопаді треба переобиратися до Конгресу, тому їм важливий президент-переможець, який залишається досить популярним серед виборців.
Більш заплутаною виглядає ситуація у Демократичній партії. Цілком можливо, що конкуренцію фаворитам Джо Байдену і Майклу Блумбергу складуть Берні Сандерс і Елізабет Уоррен.
Боротьба за номінацію серед демократів обіцяє бути більш запеклою і непрогнозованою. Тож найцікавіше у політичному процесі США попереду. Не виключено, якщо Джо Байден стане головним конкурентом Трампу, увага останнього знову сконцентрується на Україні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».