Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:15

Нова глава британської історії

Rate this item
(0 votes)

Королева Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Єлизавета ІІ підписала Білль про Брексіт. Отже, 31 січня 2020 року офіційно набула чинності ратифікована Угода про умови виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Це дійсно відкриває нову главу британської історії. Британська преса більшою мірою зайняла критичну позицію з цього питання, наголошуючи, що Брексіт подобається тільки Трампу і Путіну.
Прем’єр-міністр Борис Джонсон намагається нейтралізувати внутрішньополітичну критику виходу з ЄС. Європейських оптимістів він заспокоює тим, що впродовж поточного року має намір укласти торговельну угоду з Євросоюзом. Тим паче що твердження про особливу прихильність Трампа до Брексіту теж перебільшені.

Трамп розкритикував уряд Джонсона за намір співробітничати з китайцями у питаннях новітніх інтернет-технологій. Однак поки що більшою загрозою виглядає визрівання кризи у відносинах із Шотландією. Борис Джонсон наперед заявив, що не допустить проведення референдуму щодо незалежності Шотландії.
Зазначена заява викликала гостру критику шотландського суспільства. Прихильники Шотландської національної партії зазначають, що в 1700 році Шотландія добровільно увійшла у союз з Англією, Уельсом та Ірландією. Тобто добровільна угода передбачає природне право на добровільний вихід з угоди.
Шотландські націоналісти пропонують призначити референдум щодо незалежності, аби Джонсон опротестовував це рішення у Верховному суді. Час, який знадобиться для цього, можна буде використати заради пропаганди ідеї незалежності від Великої Британії, аби залишитись в Євросоюзі.
Помірковані шотландські націоналісти закликають зачекати до виборів нового складу шотландського парламенту у 2021 році. Якщо на цих виборах перемогу здобуде Шотландська національна партія, це означатиме майже гарантований результат успішності референдуму щодо незалежності.
Шотландський виклик доповнюється ризиками загострення становища в Північній Ірландії. Тож ключовим завданням для Бориса Джонсона стане збереження єдності Великої Британії та мінімізація негативних наслідків виходу з Євросоюзу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».