Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:13

Порядок денний европейської інтеграції

Rate this item
(0 votes)

Днями у Брюсселі відбулося чергове засідання Ради асоціації Україна — Європейський Союз. Цей формат взаємодії було започатковано відповідно до положень Угоди про асоціацію 2014 року.
Угода має два органічних крила: політичне та економічне. Тому ефективність взаємодії залежить від гармонізації політичних та економічних інтересів.
Саме від цього залежить виконання положень Угоди про асоціацію, що може бути спільним успіхом або спільною поразкою. Зазначене засідання Ради асоціації цікаве передусім визначенням нового порядку денного взаємодії.

На порядку денному переговорів перебуває програма «Порядок денний європейської інтеграції: амбіції України на 2020 рік», який є складовою плану заходів щодо виконання завдань Угоди про асоціацію до 2024 року.
Зокрема, передбачається створення в обласних центрах України офісів європейської інтеграції. З точки зору функціонування зони вільної торгівлі важливо, що на Спільний ринок країн — членів Європейського Союзу експортують свою продукцію близько 14 тисяч українських підприємств, але серед них критично низька кількість малих і середніх підприємств.
Євросоюз налаштований на розширення обсягів кредитування саме малого і середнього бізнесу в Україні, що має сприяти створенню нових робочих місць.
Важливою тематикою взаємодії є стратегічний проєкт ЄС, спрямований на екологічну модернізацію європейської економіки. Зокрема, Україна пропонує в рамках Дунайської стратегії ЄС реалізувати проєкт збереження екологічної системи долини річки Тиса на прикордонній території України, Угорщини, Румунії та Словаччини.
Європейський Союз запускає нову регіональну кліматичну ініціативу для країн «Східного партнерства» — України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови, щоб допомогти їм виконати зобов’язання в рамках Паризької угоди з клімату.
Також важливою темою є дотримання сторонами економічних санкцій проти Росії, які продовжені до 31 липня 2020 року. Україна закликає європейські еліти уникнути розколу щодо питання покарання Росії за гібридну війну. Зважаючи на важливість усіх зазначених пунктів порядку денного, доцільно максимально використовувати існуючі можливості співпраці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».