Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Грудень 2019 11:03

Естонія і НАТО

Rate this item
(0 votes)

Уряд Естонії разом з іншими балтійськими країнами готує «план В» на випадок, якщо НАТО не зможе виконати свої гарантії безпеки — такі слова віце-прем’єра і керівника МВС Естонії Марта Хельме процитувала одна з фінських газет. Від цих слів відмежувались інші члени естонського уряду, а міністр оборони навіть назвав їх абсурдом.

На хвилі критики Хельме вже наступного дня відмовився від слів про «план В». Однак уся ця справа підважує авторитет НАТО, особливо після недавньої заяви президента Франції з висловленням сумнівів у союзницьких гарантіях організації.
Тим більше що ці слова прозвучали з вуст віце-прем’єра країни, яка належить до тих членів НАТО, чия безпека найбільшою мірою залежить від союзників. Якщо взяти до уваги ідеологічний і політичний профіль партії EKRE, лідером якої є Хельме, не можна виключати, що з його боку це була свідома провокація.

Март Хельме, лідер євроскептичної, націоналістичної і антиемігрантської Консервативної народної партії Естонії (EKRE), дав інтерв’ю фінським журналістам, найважливіші тези якого з’явились у найпопулярніших газетах Фінляндії.
Як повідомила газета «Турун Саномат», Естонія — на думку Хельме — не може бути впевненою, що НАТО гарантує їй за будь-яких обставин територіальну інтегральність і незалежність.
У свою чергу, газета «Ільталехті» написала, також посилаючись на слова Хельме, що позиція естонського уряду передбачає розробку «плану В». Він має стосуватися не тільки Естонії, але й інших балтійських країн — Латвії і Литви, а також Фінляндії.
Як Хельме пояснював необхідність розробки плану оборони на випадок відсутності допомоги з боку НАТО? Він висловив сумнів у поведінці головних членів Альянсу: на його думку, США бачать загрозу не у Росії, а у Китаї.
Натомість Великобританія після Брексіту може обмежити свою військову активність в Європі і, нарешті, «ніхто не знає, як сильно відхід Меркель змінить німецьку закордонну політику».
Хельме сказав, що у питанні політики безпеки вже не розраховує на гарантії з боку ЄС. Але він не уточнив, що мав би включати «план В», яким чином Естонія і сусіди мали би зміцнювати свою безпеку, не спираючись на НАТО.
На слова віце-прем’єра і лідера EKRE критично відреагували інші естонські політики. Прем’єр Юрі Ратас сказав, що нема підстав сумніватись у доцільності членства Естонії в НАТО. Прем’єр написав у Фейсбук, що естонські плани А, В чи С мають на меті розвиток незалежних оборонних здатностей, але в рамках НАТО.
Керівник МЗС Урмас Рейнсалу написав, що не бачить альтернативи для НАТО, і закликав підтримувати «спеціальні відносини» Естонії із США.
Гостріше відреагувала опозиція. Лідер соціал-демократів Індрек Саар спрямував листа до прем’єра із запитанням: чи Ратас вимагатиме відставки Хельме? Саар нагадав, що коли у попередньому уряді міністр з партії «Центр» Міхаїл Корн засумнівався у членстві Естонії в НАТО, його відправили у відставку.
Найгостріше відреагував міністр оборони Юрі Луйк. Він заявив, що уряд ніколи не обговорюватиме «плану В» як альтернативи для НАТО. «Такі випадки — це абсурд. Вони лише підважують єдність НАТО і ослаблюють потенціал стримування», — заявив Луйк і нагадав, що союзники захищають повітряний простір Естонії, а на базі Тапа перебувають британці і французи.
Також він наголосив, що в Естонії міністр внутрішніх справ не бере участі у військовому плануванні: «Компетентні люди знають, що нашим напрямком є зміцнення НАТО, а не посів сумнівів у серцях наших ворогів і друзів. Для НАТО нема альтернативи і не буде. Все, що робимо на двосторонній основі з нашими союзниками, спирається на нашому членстві у НАТО.
Насправді маємо вірити, що американський стратегічний бомбардувальник В-52 не літав би над Естонією, якби ми не були частиною колективної оборони НАТО», — резюмував Луйк.
На слова естонського віце-прем’єра також відреагувало Міністерство оборони Фінляндії. Генеральний секретар міністерства Янне Кууселя заявив, що, можливо, Естонія може мати свої плани, але ніхто з цього питання не консультувався з урядом у Гельсінкі, а Фінляндія не має і не працює над жодним «планом В» спільно з балтійськими країнами.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».