Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 14:26

Вибробування сербсько-російських відносин

Rate this item
(0 votes)

Впродовж останніх двох років російська балканська політика зазнала серію поразок. У Чорногорії рік тому провалилася спроба російських спецслужб здійснити державний переворот, аби не допустити вступ цієї країни до НАТО. У поточному році російським агентам впливу не вдалося зірвати референдум щодо зміни назви Македонії.
Чи не єдиним «стратегічним партнером» Росії на Балканах є Сербія. Правда, у листопаді там також вибухнув скандал, коли у Белграді сербська контррозвідка «взяла на гарячому» російського резидента під час передачі грошей агенту-генералу.

У відповідь політична влада Сербії прийняла рішення не роздмухувати шпигунський скандал, зважаючи на особливий характер сербсько-російських відносин. Свідченням цього стали переговори 4 грудня 2019 року у Сочі прем’єр-міністра Сербії Александра Вучича та президента Росії Володимира Путіна.
Кремль намагається призупинити процес переговорів щодо можливого вступу Сербії до Євросоюзу і НАТО. Опитування незалежних соціологічних агентств засвідчують, що сербська громадська думка поділена щодо цих стратегічних питань. Хоча минуло 20 років від війни 1999 року за Косово, більше половини сербів продовжують критично ставитися до НАТО та перспектив співпраці з цієї організацією.
Більш прихильними є серби щодо перспектив вступу в Євросоюз. Однак переговорний процес фактично зупинено. Не в останню чергу тому, що Євросоюз наполягає на попередній вимозі — визнанні Сербією незалежності Косова.
Поки що у Белграді наголошують, що чимало країн Євросоюзу не визнали цього факту. Йдеться про країни Євросоюзу, які самі мають проблеми з територіальною цілісністю: Греція і Кіпр (суперечки з Туреччиною за Північний Кіпр), Румунія (проблема Молдови і Придністров’я), Іспанія (Каталонія і Басконія).
Попри це сербські націоналісти звинувачують уряд Александра Вучича у «тихій» підготовці референдуму з питання визнання незалежності Косова. Крім того, сербська дипломатія не може похвалитись успіхами у відкликанні рішень більшості країн — членів ООН щодо визнання незалежності Косово.
Власне косовська дипломатія докладає зусиль для розширення мережі своїх дипломатичних представництв. Лише на минулому тижні у німецькому Дюссельдорфі відкрили консульство Косова.
На цьому тлі за результатами сочинських переговорів Сербія і Росія декларували намір завершити розбудову газопроводу «Південний потік», збільшити обсяги торгівлі зброєю, продовжити координувати зусилля на міжнародній арені. Але найближчим часом Сербії доведеться робити вибір між своїм європейським майбутнім і «стратегічними відносинами» з Росією.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».