Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:04

Румунський антикорупційний вибір

Rate this item
(0 votes)

24 листопада 2019 року відбувся другий тур президентських виборів у Румунії. Туди за результатами першого туру вийшли чинний президент Клаус Йоганніс, який тоді отримав 36,6% голосів, а також колишня прем’єр-міністр, перша в історії Румунії жінка, яка мала нагоду стати президентом, — Віоріка Денчіле з результатом 24,5%.

Правда, шанси на її остаточну перемогу були незначними. Вона представляла партію румунських соціал-демократів, які десятиліття вже конфліктують із румунськими лібералами. Предметом конфронтації основних політичних сил останніми роками було ставлення до системи корупції в країні.

Ставши членом Євросоюзу у 2007 році, Румунія залишається лідером корупційних рейтингів. Упродовж 2017–2019 років у верхніх ешелонах влади країни тривала запекла політична боротьба навколо антикорупційного відомства. Президент Йоганніс і Денчіле тривалий час перетягували на себе повноваження контролю діяльності згаданого відомства.
Зрештою, хоча Євросоюз намагався підтримувати керівницю антикорупційного відомства Лауру Кавеші, вона була вимушена піти у відставку. Після цього персональні симпатії ЄС сконцентрувалися на особі Йоганніса.
Кандидати другого туру настільки сильно не сприймають один одного, що навіть не погодили умови проведення перед виборами телевізійних дебатів. Попри це шанси Денчіле на перемогу у другому турі були мінімальними. Адже виборці, які у першому турі голосували за інших кандидатів, не були готові її підтримати.
Перемога Йоганніса означає певну трансформацію політичного ландшафту Румунії. Скоріше за все, на весну 2020 року будуть призначені парламентські вибори, які можуть означати відхід замараних корупційними скандалами соціал-демократів в опозицію та зміну кадрової верхівки партії. Зазначені процеси будуть підтримані Європейським Союзом, який зацікавлений в остаточному демонтажі корупційної системи Румунії, котра не тільки дискредитує цю країну, а й негативно впливає на репутацію самого Євросоюзу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».