Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Листопад 2019 15:34

Смерть самозваного Каліфа

Rate this item
(0 votes)

Загинув найбільш розшукуваний терорист, лідер так званої «Ісламської Держави», який переховувався у Північно-Західній Сирії.

Про смерть Абу Бакра Аль-Багдаді повідомлялося неодноразово, але інформація не отримувала підтвердження. Проте цього разу його смерть була підтверджена завдяки дослідженню ДНК на місці операції американських спеціальних сил. Про це дуже барвисто на спеціально скликаній прес-конференції розповів президент США, вихваляючи своїх військових.

Найважливіша інформація: Аль-Багдаді, який утік у тунель під домом, в якому він переховувався, мав на собі вибухові матеріали, так званий пояс шахіда, був виявлений собаками і висадив себе у повітря разом із трьома власними дітьми.
Перед смертю він плакав, скавчав і кричав. «Вмирав як боягуз, умирав як пес, останні миттєвості життя він пережив у паніці», — описував Дональд Трамп, який на екрані спостерігав наживо перебіг операції, яка відбувалася за тисячі кілометрів від Вашингтона.
Президент Трамп як союзників в операції назвав на першому місці Росію, потім Туреччину, Сирію, Ірак і наприкінці — сирійських курдів. Їхній лідер Мазлум Абді підкреслив, у свою чергу, що знищення Аль-Багдаді стало можливим завдяки п’ятимісячній співпраці його розвідки з американськими спецслужбами.
Утім, ця співпраця жодним чином не вплинула на рішення Трампа про виведення військ США з Північної Сирії і залишення тамтешніх курдів один на один із турецьким військом і арабськими джихадистами.
Турки, зрештою, також, як зазначило агентство АП, хвалилися «тісною координацією» і «обміном інформацією» з американцями.
Найбільше деталей про операцію, яка привела до знищення Аль-Багдаді, походить від самого Трампа. Вона проводилась у місцевості Баріша — поблизу кордону з Туреччиною і неподалік від Ідліба, столиці сирійської провінції з такою ж назвою, яка значною мірою контролюється силами, які ведуть боротьбу з диктатурою Башара Асада.
Тепер серед них уже не помітно прозахідних лібералів, а майже виключно різної масті ісламські фундаменталісти і джихадисти. Ідліб і його околиці — це останній їхній бастіон у Сирії.
Аль-Багдаді, який, як і його люди, не використовував телефонів мобільного зв’язку, був виявлений кілька тижнів тому. Американці, підкреслив президент, знали, в якому домі він переховується і що під будинком є численні тунелі, більшість з яких закінчувалася тупиками. В одному з них і підірвався терорист.
Абу Бакр Аль-Багдаді протягом кількох років був володарем життя і смерті тисяч людей у Сирії й Іраку: тих, кого сунітські фундаменталісти вважали невірними або недостатньо, на їхню думку, дотримувались їхньої інтерпретації шаріату. Вони також відповідали за терористичні замахи на Заході, в Африці і Азії.
Відомо лише кілька фотографій Аль-Багдаді. Найважливішою є фотографія 2014 року у мечеті Ан-Нурі у Мосулі — другому за величиною місті Іраку, де він проголосив створення халіфату і сам себе оголосив каліфом (лідером ісламського світу).
Суніти, які становлять меншість в Іраку і переслідувану більшість у сусідній Сирії, мають схильність до підтримки організацій ісламських фундаменталістів. Сам Аль-Багдаді (це псевдонім) після повалення американцями іракського диктатора Саддама Хусейна був членом однієї з них — «Ансар ас-Сунні».
Потім він сидів в американських в’язницях і таборах в Іраку. Там Аль-Багдаді ще більше радикалізувався. Під його орудою «Ісламська Держава» за жорстокістю перевершила «Аль-Каїду». Йому було приблизно 48 років.
Американці виявили Аль-Багдаді у дуже зручний для себе момент: кілька тижнів тому Трамп оголосив про виведення американських сил, які підтримували курдів у Сирії. Його рішення дало зелене світло для турецької військової інтервенції. Тоді Трампа жорстко критикували, що він устромив ніж у спину курдів, забуваючи їхній внесок у боротьбу з ІД.
Трампа звинувачували також у тому, що, вийшовши із Сирії, він наразив на небезпеку інтереси США у регіоні. Тепер президент може говорити, що свої інтереси на Близькому Сході американці продовжують захищати. Успіх має допомогти йому у політичній боротьбі з демократами, які здійснюють процедуру імпічменту.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».