Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:16

Консервативний польський шлях

Rate this item
(0 votes)

13 жовтня 2019 року відбулися парламентські вибори у Польщі. Понад 30 мільйонів польських виборців за пропорційною системою мали обрати нижню палату парламенту. Натомість сенатори обираються за мажоритарною системою.

Впродовж останніх десятиліть у Польщі склалася стабільна партійно-політична система. За результатом голосування помітну перевагу здобула правляча консервативна партія на чолі з Ярославом Качинським. Він офіційно не займає жодної посади у виконавчих структурах влади, але впливає на урядовий курс.
Таке лідерство партії «Право і справедливість» помітно відрізняє Польщу від інших країн Євросоюзу, де на провідні позиції виходять європейські скептики і праві популісти.

У Польщі ці політичні сили залишаються на маргінальних позиціях.
Після вступу Польщі в Євросоюз вдалося досягнути помітного позитивного результату для національної економіки. Інтересу іноземних інвесторів сприяла й внутрішньополітична стабільність у країні. Звичайно, ситуація може змінитися після 2020 року, коли польські фермери, наприклад, отримуватимуть набагато менше субсидій із бюджету Євросоюзу.
Але чинні власті Польщі готові шукати альтернативні варіанти для підтримки зростання національної економіки. Правляча партія пообіцяла за п’ять років збільшити мінімальну зарплату до тисячі євро.
Виборча кампанія засвідчила певну критику зовнішньополітичного курсу. Зокрема, правляча партія попри тісну економічну німецько-польську інтеграцію часто нагадує про вимоги компенсацій від Німеччини збитків, завданих Польщі у роки Другої світової війни.
У Берліні, правда, наголошують, що питання репарацій раз і назавжди закрито. У Євросоюзі Польща залишається найближчим союзником США. Саме територія Польщі стає новою тиловою базою НАТО у його стримуванні військово-політичних амбіцій Росії. Помітною відмінністю цих виборів стало входження до сейму проросійської Партії конфедерації.
Також до парламенту входять «Громадянська коаліція» у складі партій «Громадянська платформа», «Сучасна» та групи «Самоврядування» з результатом близько 25% та коаліція «Об’єднані ліві» (Союз демократичних лівих сил, «Весна» та «Разом») — 10,2%. Прохідний бар’єр здолав і популістський «Рух Кукіз-15», який є ініціатором антиукраїнських акцій.
Цікаво, що близько чотирьох відсотків населення Польщі становлять трудові мігранти з України. Вони забезпечили своїми податками скасування планів збільшення віку виходу на пенсію. Але польських роботодавців турбує тенденція, коли чимало трудових мігрантів з України готуються переїхати до Німеччини, де зарплати вищі за польські.
Загалом результат вибору польських громадян засвідчив факт політичного консенсусу щодо поміркованого консервативного політичного курсу країни.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».