Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 27, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Вересень 2019 10:41

Зміна кадрів у Європейській комісії

Rate this item
(0 votes)

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн сформувала персональний склад Комісії. Вперше в історії процесу європейської інтеграції майже половина європейських комісарів — жінки.

Правда, підтримка гендерного балансу у владній ієрархії — це чи не найлегше завдання, яке на нинішньому історичному етапі стоїть перед Європейською комісією.
Саме формування нового складу Європейської комісії можна вважати важким компромісом. Голова Європейської комісії німкеня Урсула фон дер Ляйєн рекомендувала призначити іспанця Жозепа Борреля верховним представником з питань спільної зовнішньої і оборонної політики. Він є відомим європейським дипломатом та вважається прихильником ідеї стримування амбіцій Росії.

Першим віце-президентом Європейської комісії став голландець Франс Тіммерманс. Він тривалий час є послідовним прихильником федералістської концепції європейської інтеграції та у середовищі європейської «брюссельської бюрократії» має серйозний адміністративний авторитет.
Противагою впливу Тіммерманса може бути ще один віце-президент Європейської комісії у європейських справах — датчанка Маргрет Вестагер. Зважаючи на традиційну європейсько-скептичну позицію Данії, це призначення також можна вважати формою політичного компромісу.
Ще одним віце-президентом з питань спільного ринку депутати Європейського парламенту затвердили латвійця Валдіса Домбровскіса. Це — найважливіша посада, яку отримали представники країн — новачків Євросоюзу.
Всупереч позиції італійських європейських скептиків колишній італійський прем’єр-міністр Паоло Джентілоні став комісаром з питань економіки. Його ліберальні економічні переконання є предметом постійної критики італійських лівих і правих популістів. Тепер така критика перенесена на загальноєвропейський рівень.
Представник Польщі Януш Войцеховський став європейським комісаром з питань сільського господарства. Йому доведеться вирішувати традиційні суперечки навколо сільськогосподарських субсидій. Це також стосується української проблеми збільшення квот на експорт сільськогосподарської продукції до країн ЄС відповідно до умов функціонування зони вільної торгівлі.
Європейським комісаром з питань юстиції затвердили бельгійця Дідьє Рейндерса. Сферою його компетенції є завершення процедури виходу Великої Британії з ЄС та подальше зближення правових норм країн — членів ЄС.
Дражливу посаду комісара з проблем міграції зайняла шведка Ілве Йоханссон. Такий вибір обумовлено бажанням європейських лібералів перенести на весь ЄС прогресивний шведський досвід адаптації мігрантів. Але європейські консерватори, скоріше за все, послідовно перешкоджатимуть цьому курсу.
Словенець Янез Ленарчик став комісаром з питань кризових ситуацій. За повноваженнями його функції поширюються як на внутрішні, так і на зовнішні справи ЄС, адже кризовий менеджмент є особливо актуальним в умовах стрімких політичних змін, так само як і глобальних кліматичних змін.
Представниця Чехії Віра Юркова стала комісаром з питань верховенства права та прав людини. Це призначення також зроблено «з прицілом», бо Чехія послідовно виступає проти квотного підходу до розподілу мігрантів між країнами — членами Євросоюзу.
Болгарка Марія Габріель стала комісаром з проблем технологічного розвитку, що є символічним, зважаючи на бажання Євросоюзу прискорити процес подолання технологічного розриву між старими та новими країнами — членами Євросоюзу.
Нову посаду в цьому складі Європейської комісії з питань «європейського способу життя» зайняв грек Маргарітас Схінас. Сферою його компетенції є формування «багатокультурної» Європи.
Словак Марош Шевчович став європейським комісаром з комунікацій. З огляду на перспективи подальшого реформування структур Євросоюзу важливою є посада комісара з проблем міжінституційної взаємодії, яку зайняла хорватка Дубравка Шуіца.
Колишній європейський комісар з питань політики сусідства і розширення австрієць Йоганнес Ган у цій Європейській комісії відповідатиме за демографічну політику. Європейським комісаром з питань інвестицій стала кіпріотка Стелла Кіріакідас. За європейську соціальну політику відповідає естонка Кедрі Сімсон.
Представниця Фінляндії Ютта Урпілайнен стала європейським комісаром з питань сприяння міжнародному розвитку. Представниця Франції Сільвія Голард призначена комісаром з проблем екології. Представник Угорщини Ласло Трочаньї став комісаром з європейського сусідства і розширення ЄС.
Це призначення було досить скандальним, зважаючи на особливу позицію Угорщини щодо розширення Євросоюзу. Але у пакетному кадровому компромісі призначення відбулося. Від угорського європейського комісара вимагатимуть проведення саме євросоюзівської, а не суто угорської політики у сфері його компетенції.
Європейським комісаром з питань інноваційної політики став литовець Віргініус Шинкевічюс. Натомість комісаром з проблем зайнятості був призначений люксембуржець Ніколас Шміт, хоча саме у Великому князівстві Люксембург найменше проблем із безробіттям.
А от у багатьох країнах ЄС це серйозна проблема. Представниця Мальти Єлена Даллі стала комісаром з питань освіти. Португалка Еліза Феррейра була призначена європейським комісаром з питань конвергенції економік країн — членів ЄС, а румунка Рована Плумб стала європейським комісаром з питань транспорту.
Такий склад Європейської комісії за період своїх повноважень до 1 листопада 2024 року спробує залікувати рани виходу Великої Британії з ЄС та спробує провести структурні реформи, аби стимулювати економіку більшості країн Євросоюзу до більш упевненого зростання. Ефективність цих спроб залежатиме від непростої конкуренції між європейськими оптимістами та європейськими скептиками.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».