Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Серпень 2019 12:04

Відкрито дорогу до гонки озброєнь

Rate this item
(0 votes)

Сполучені Штати Америки офіційно вийшли з Договору РСМД (про повну ліквідацію ракет середньої і малої дальності). Тим самим відкривається дорога до нової гонки озброєнь із Росією. До ситуації приглядається Пекін.

1 лютого державний секретар США Майк Помпео поінформував, що у зв’язку з порушенням Росією так званого договору Рейгана — Горбачова від 1987 року Вашингтон відмовляється від своїх зобов’язань, і повідомив Кремль, що після шестимісячного періоду перестане його дотримуватись, якщо Росія продовжить порушувати його умови. У відповідь президент Росії Володимир Путін прийняв подібне рішення 3 липня.

Підписаний у 1987 році Договір про РСМД був основною умовою гарантування безпеки європейським державам. Завдяки ньому було знято з озброєння і ліквідовано приблизно 2,5 тисячі американських і радянських ракет середньої і малої дальності (разом з ядерними і конвенціональними боєголовками), розміщених в Європі або направлених на наш континент. США і СРСР (а потім РФ) зобов’язалися не виробляти цієї зброї.
«Думаю, що Договір нам добре служив, але він діє тільки тоді, коли обидві сторони дотримуються його», — сказав недавно новий міністр оборони США Марк Еспер. І додав: «Сполучені Штати Америки будуть дотримуватись усіх наших зобов’язань до 2 серпня. В цей час почнемо реалізацію того, що лежить у нашому найкращому інтересі».
Якщо найближчими днями нічого не зміниться, взаємна відмова США і Росії буде означати кінець Договору, який ліквідував ракети з радіусом дії від 500 до 5500 км.
Європейські держави висловили свою стурбованість щодо припинення дії Договору, натомість НАТО підтримало позицію США, стверджуючи, що росіяни порушили його своїми ракетами 9М729. Москва відповідає, що їхня ракета має максимальну дальність 480 км і не порушує Договору.
У відсутності обмежень великий шанс вбачають представники Пентагона, які вважають, що таким чином зможуть модернізувати свій арсенал. Вони хочуть гарантувати безпеку перед зростаючою військовою силою Китаю.
«Більшість китайського озброєння — це ракети середнього радіуса і тому мусимо переконатися, що маємо всі можливості відреагувати в разі потреби», — сказав Еспер.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».