Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Серпень 2019 11:45

Виклики Організації Договору колективної безпеки

Rate this item
(0 votes)

Відомий американський стратег Збігнєв Бжезинський слушно називав Центральну Азію «євразійськими Балканами». Цей регіон має ключове значення для стабільності в Євразії. Але так само, як і Балкани, є пороховим льохом для вразливих прикордонних зон великих євразійських країн — Росії і Китаю.

Зважаючи на це, Москва і Пекін доклали чимало зусиль заради стабілізації становища в Центральній Азії. На початку ХХІ століття були створені такі міждержавні структури, як Шанхайська організація співробітництва за участю Росії, Китаю і п’ятірки центральноазійських країн та Організація Договору колективної безпеки на чолі з Росією.

Але за умов негативного впливу на внутрішньополітичну стабільність світової економічної кризи навіть російсько-китайського контролю не вистачає для гарантування регіональної безпеки. Наприкінці липня сталися декілька прикордонних збройних конфліктів між Таджикистаном і Киргизстаном.
Пікантність ситуації додає членство цих обох центральноазійських держав в Організації Договору колективної безпеки на чолі з Росією та присутність російського військового контингенту на таджицько-афганському кордоні.
Але демографічне навантаження на ресурси регіону, дефіцит питної води та земельних угідь об’єктивно провокують загострення міждержавних протиріч.
Відкритим є питання можливого впливу на радикалізацію настроїв активістів «Ісламської держави», які після військової поразки у Сирії повернулися додому і принесли туди ідеї боротьби за створення халіфату та війни проти «невірних».
На цьому тлі президент Таджикистану Емомалі Рахмон і президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков обговорили прикордонні протиріччя.
Головними їхніми мотиваторами стали Росія і Китай, які зацікавлені в уникненні сценарію перетворення Центральної Азії на черговий фронт безкінечної битви проти ісламських радикалів.
Останні намагаються «розвідкою боєм» знайти вразливі місця в Центральній Азії, де гра на протиріччях може дати їм шанс на продовження боротьби з використанням набутого терористичного досвіду сирійської війни.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».