Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 15:06

Білоруське самовизначення

Rate this item
(0 votes)

Двадцять три роки тому у квітні 1996 року Борис Єльцин, який готувався до переобрання на другий президентський термін, і Олександр Лукашенко, який організовував референдум про зміни до Конституції Білорусі щодо розширення президентських повноважень, підписали Договір про створення Союзної Держави Росії і Білорусі.

Тоді це було подано як реінтеграцію пострадянського простору. Відтоді вже зник цей простір, чимало політичних змін сталось у Росії і Білорусі, а сторони все ще погоджують стратегію інтеграції.

Днями на Валаамі відбулися чергові переговори Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. За їхніми підсумками було повідомлено, що до осені сторони мають визначитися щодо стратегії розвитку Союзної Держави. У Москві і Мінську активно циркулюють чутки щодо бажання Кремля інтенсифікувати політичну інтеграцію, аби у 2024 році була нагода для Володимира Путіна пересісти з крісла президента Росії у крісло президента Союзної Держави.
Але такий сценарій не влаштовує Олександра Лукашенка. За останні два десятиліття він філігранно маневрував між бажанням Росії «поглинути» Білорусь і отриманням преференцій від торговельно-економічної співпраці, віддаючи перевагу координації політики, а не злиттю двох держав.
Проте цього разу Росія намагається посилити військово-політичний напрямок співпраці, аби остаточно легалізувати присутність російської армії на території Білорусі під приводом захисту Союзної Держави. Лукашенко намагається відстоювати білоруський суверенітет у своєму розумінні, зокрема плекаючи білоруську культурну ідентичність та звертаючись до європейських структур із натяками на потребу виключити Білорусь з ізоляції.
За цих обставин Росія створює передумови для невідворотності інтеграції, в тому числі за рахунок інтенсифікації співпраці між регіонами двох держав. Але поки що Лукашенко не готовий піти на остаточну відмову від таких символів суверенітету, як національна армія, національна валюта та правова система.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».