Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 11:47

Месія зі Швеції

Rate this item
(0 votes)

Но­ва лі­ви­ця в Єв­ро­пі має ни­ні но­ву іко­ну. Це — та­ка со­бі су­час­на Пеп­пі Ланг­струмф, 16-річ­на дів­чи­на з ко­сич­ка­ми зі Шве­ції. Во­на вті­лює в со­бі но­вий по­лі­тич­ний міф, світ­ську ре­лі­гію та ве­ли­кі фі­нан­со­ві ін­те­ре­си.

Грета Тунберг — на відміну від постаті, видуманої Астрід Ліндгрен, — сформована сучасними авторами політичних міфів. Ще кілька десятків років тому німецький філософ Ернест Кассірер писав, що найпотужнішою зброєю є політичні міфи, сформовані не менш продумано, ніж танки, бомбардувальники чи карабіни.

Но­бе­ля — за про­пус­ки уро­ків
Кілька останніх місяців Грета Тунберг тріумфально крокує по світу. Ця дівчина-підліток, яка пропускає уроки по п’ятницях, ввела в шал світові медіа. Молода шведка як зразок громадянської непокори подорожує з країни в країну, картає місцевих керівників і викликає загальний ентузіазм.
Всюди її приймають із почестями, належними мало не главі держави. Грета постійно оточена діячами неурядових організацій і телевізійними операторами, де вона б не з’явилася, всюди викликає загальне зацікавлення.
Жан-Клод Юнкер кланявся їй по пояс і цілував долоню. Вона виступала в Європарламенті у Страсбурзі, на Міжнародній кліматичній конференції у Катовіце, під час Світового економічного форуму у Давосі.
У понад 100 країнах учні і студенти приєдналися до її заклику і проводять п’ятничні шкільні страйки, щоб рятувати клімат Землі від глобального потепління. На знак визнання її заслуг норвезькі парламентарі висунули її кандидатуру на Нобелівську премію миру.
Її питають про все як старійшину в якомусь племені. Після пожежі собору Нотр-Дам у Парижі вона заявила, що святиня «і так буде відбудована, але наш будинок розпадається, а час спливає і нічого не відбувається», давши тим самим зрозуміти, що у світі є справи важливі, а є найважливіші.
Коли її допитувалися, чи планує вона зустріч із Дональдом Трампом, вона відповіла, що не має часу на неї. Натомість у Великодню середу знайшла час на зустріч із Папою Франциском у Ватикані. Медіа писали, що це була зустріч у верхах двох найактивніших борців із глобальним потеплінням у світі.
Чому потужні політики раптом, як учні, стають струнко перед дівчиною-підлітком, яка публічно їх сварить, повторюючи у нескінченність ті самі заїжджені гасла, а вони, здається, цим захоплені?

Ви­рі­шаль­на су­тич­ка
Велике турне Грети Тунберг по нашому континенту не було випадковим. Наближалися вибори до Європарламенту, під час яких очікувався великий наступ націоналістичних і євроскептичних партій. Стало зрозуміло, що, незважаючи на реальні проблеми і виклики (Брексіт, іммігранти, зона євро), європейські еліти не мають плану їх вирішення і подолання кризи.
У цій ситуації Грета стала ідеальною персоніфікацією політичного міфу, який формує новий порядок денний. Боротьба за клімат — це боротьба за майбутнє нашої планети, це — боротьба за життя, боротьба між абсолютним добром і абсолютним злом, між існуванням і неіснуванням.
Хто у цій боротьбі буде підтримувати знищення життя на Землі? Хто може нападати на беззахисну, не зіпсуту світом і сповнену благородних ідеалів дівчинку? Хто з дорослих може сказати, що не вчинив гріха, не зробив усього, щоб урятувати клімат?
Країною, яка найбільше турбувала і продовжує турбувати євробюрократів, є Італія. Напередодні євровиборів опитування показували значні шанси на перемогу «Ліги» Маттео Сальвіні. Невипадково Грета перебувала на Апеннінах з 15-го по 19 квітня і кожний день перебування був насичений зустрічами.
На її заклик студенти і учні масово вийшли на вулиці. Хоча в Італії безробіття серед молоді сягає 30%, вони демонстрували не брак робочих місць чи соціального забезпечення, а проти бездіяльності політиків у кліматичних справах. Тим самим вони підтримали програму лівиці, яка боротьбу з глобальним потеплінням вважає пріоритетною.

Но­вий зе­ле­ний лад
Операція в медіа з Гретою в головній ролі стала одним з елементів виборчої кампанії до Європарламенту. Але навіть передвиборча мобілізація не пояснює міжнародного феномена шведської дівчини. Її вплив здається частиною ширшого явища, яке можна назвати світською релігією.
Місце християнства нині займають у сучасному західному суспільстві політичні вірування. Часто вони ґрунтуються на марксистській структурі віри. А це означає, що винними у злі на Землі є різні суспільні структури (приватна власність, патріархальна родина, християнська релігія тощо), які належить знищити, щоб досягти прогресу людства. У цьому процесі авангардом змін є — призначена на цю роль — суспільна група.
В «екорелігії» роль пролетаріату як тарана трансформації відіграє молодь, яка звинувачує батьків у знищенні планети.
Грета Тунберг — не єдина. У США її відповідником є 10-річна Джамі Марголін, організаторка великого маршу американської молоді на захист клімату, що відбувся у липні 2018 року у Вашингтоні. Також набула поширення діяльність молодіжного руху Zero Hour, який ставить собі за мету встановлення у світі «кліматичної і екологічної справедливості». Іншими словами — будівництво «нового зеленого ладу».

Ме­сі­ан­ська га­ряч­ка
Нові віяння доходять навіть до Церкви. Митрополит Берліна, архієпископ Гайнер Кох заявив, що нині суспільство потребує справжніх пророків, таких як Грета. П’ятничні демонстрації, нею організовані, нагадують йому «біблейську сцену входження Христа в Єрусалим» у Вербну неділю.
Його висловлювання було зустрінуте критичними коментарями. Навіть журналіст далекої від Церкви «Берлінер Цайтунг» запитував, оскільки шведська активістка народилася 3 січня 2003 року, то чи нині живемо вже у 16-му році після народження Грети? Ієрарх був змушений визнати, що зовсім не визнає дівчинки месією, а лише вважає її послання пророчими для нашого часу.
Однак було щось дуже символічне, коли підліток зі Скандинавії очолила демонстрацію молоді у Вічному місті, столиці Католицької церкви, у саму Великодню п’ятницю як втілення нової месіанської ідеї, яка у майбутньому покличе своїх вірних, котрі вже забули про релігію своїх предків.
Коли двома днями раніше вона зустрілася на площі святого Петра з Папою Франциском, то не почула з його вуст слів про Великодню п’ятницю. Натомість сама не забула нагадати йому значення найближчої п’ятниці (Join the climate strike), тобто дня чергового шкільного страйку і великої маніфестації молоді в Римі.
Цікавим є запис, який розмістив у Великодній понеділок на Твіттері один із найбільш довірених людей Франциска — Антоніо Спадаро — головний редактор Civilta Cattolica. Він написав: «Світ урятують діти», а внизу розмістив фотографію Грети.
Твітт викликав зливу коментарів, з яких варто процитувати кілька, щоб передати набір суперечностей: «А ми, дурні, все ще думаємо, що порятунком є наш Господь Ісус Христос», «Замість святкової служби — дівчинка, яка проголошує апокаліпсис», «Світ, урятований молодою дівчинкою з пустим поглядом, яка звертається до людей з такими ж пустими поглядами, щоб пояснити їм, що у світі існує забруднення. Великий Папа Іоанн Павло ІІ дав би їй штурханця і послав би назад у школу замість того, щоб страйкувати».
«Церква, яка підтримує використання дітей для чисто політичних цілей, є скандалом в очах світу, особливо коли християни і нині вмирають як мученики за свою віру і правду».

Ді­ти як гар­мат­не м’я­со
Останній із записів вказує на мотив використання дітей дорослими для власних цілей. Офіційною метою є порятунок життя на нашій планеті, однак ставкою у цій грі є влада і гроші.
Все більше повноважень отримують різні міжнародні інституції, які відстежують і контролюють викиди тепличних газів. Задоволені також ті, кому торгівля «лімітами викидів» дозволяє заробляти грубі мільярди доларів.
Найбагатші держави світу також мають у цьому свій інтерес, оскільки добиваються сповільнення конкуренції з боку держав, чия економіка будується на використанні кам’яного або бурого вугілля.
Окрім цього, найбагатші змушують бідніших до переходу на створювані ними нові «екологічні» технології, які не мають економічного обґрунтування, але приносять їхнім виробникам фантастичні прибутки.
Реалізація постулатів молодіжних рухів означала би де-факто ліквідацію енергетичної галузі у нинішньому форматі та заміну її новими рішеннями. На старті вже стоять концерни, готові використати цей найприбутковіший сектор економіки.
За успіхом Грети Тунберг у медіа не стоять аматори-підлітки, а найдосвідченіші фахівці, які пройшли вогонь і мідні труби. Це, зокрема, спеціаліст зі здійснення суспільного впливу і управління емоціями Інгмар Рентцхог та радикальний екологічний діяч Бо Торен.
Використання молоді у «боротьбі за клімат» не є чимось новим. Подібна стратегія була розроблена 14–15 червня 2012 року під час семінару, організованого і фінансованого Фондом Рокфеллера в Інституті океанографії у Ла-Джолла в штаті Каліфорнія.
У ньому взяли участь 20 науковців, юристів, соціологів, діячів проти зміни клімату та експертів із питань формування громадської думки.
За ініціативи професора Мері Крістіни Вуд, викладача права в Університеті штату Орегон, тоді було створено план, що полягав в ініціюванні молоддю судових процесів проти енергетичної галузі. Під час операції був використаний досвід, який раніше вже приніс успіх у судових кампаніях проти тютюнової промисловості.
Йдеться про звинувачення федеральної і місцевої влади та концернів, які використовують пальне, у шкоді, завданій емісією двоокису вуглецю.
У 2015 році у штаті Орегон розпочався перший подібний процес, який увійшов в історію під назвою «Джуліана проти Сполучених Штатів Америки». Стороною звинувачення є старанно підібрана група дітей і молоді у віці від 8 до 19 років, підтримувана екологічною організацією Our Children’s Trust.
Це гроно неповнолітніх об’єднує одне — всі вони є жертвами стихійних лих: ураганів, повеней або пожеж. Їхні адвокати хочуть переконати суд, що ці катаклізми були викликані енергетичною галуззю, а уряд США не зробив нічого, щоб цьому запобігти.
Процес триває вже четвертий рік, а представники обох сторін продовжують фехтувати аргументами, щоб довести свою правоту. Багато медіа, які висвітлюють цей процес, представляють дітей як жертв не стільки природної стихії, як бездушних капіталістів.
Головний обвинувач енергетичної галузі — кліматолог Джеймс Хансен — вважається незаперечним науковим авторитетом, який виголошує очевидні речі про походження глобального потепління.
Не знаємо, як закінчиться цей процес в Орегоні. Натомість знаємо, що стратегія використання дітей успішно втілюється. І найкращим прикладом є казус Грети Тунберг.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».