Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 11:07

Екологічна німецька дипломатія

Rate this item
(0 votes)

Кліматичні сюрпризи цьогорічного літа вкотре актуалізували політичні дискусії навколо проблематики захисту навколишнього середовища. Особливо гостро ці питання постають у Німеччині, де триває обговорення наслідків екологічних проблем для сталого розвитку. Також екологічна проблематика стає нагальною з огляду виходу на провідні позиції у рейтингу симпатій німецьких виборів німецької Партії зелених.
З огляду на загострення проблем зі здоров’ям бундесканцлера Ангели Меркель, яка упродовж червня-липня п’ять разів на офіційних протокольних заходах впадала у лихоманку, йдеться й про політичне здоров’я правлячої «великої коаліції».

За умов падіння рівня популярності соціал-демократів усе частіше говорять про можливість розпаду правлячої коаліції та проведення дострокових виборів.
Але навіть у випадку строкових виборів, які мають відбутись у вересні 2021 року, шанси Партії зелених увійти до нової правлячої коаліції досить великі. Німецькі оглядачі звертають увагу на те, що навіть за часів перебування у «червоно-зеленій» коаліції соціал-демократів і Партії зелених у 1998–2005 роках тодішній лідер зелених і міністр закордонних справ Йошка Фішер не проводив такої активної екологічної дипломатії на міжнародній арені, як це робить нинішній міністр соціал-демократ Хайко Маас.
Партія зелених наголошує, що відтоді ситуація зі змінами клімату тільки погіршилася, що вимагає негайних позитивних дій.
До кінця поточного року Німеччина є непостійним членом Ради Безпеки ООН, тому активно використовує цю трибуну для ініціювання різномісних проектів, покликаних допомогти зміцнити міжнародну солідарність у процесі захисту навколишнього середовища. Недавній звіт ООН констатує, що зміни клімату гальмують боротьбу з голодом у світі.
Ерозія сільськогосподарських земель провокує появу феномена так званих екологічних біженців, які вимушені шукати більш прийнятних умов життя. Зважаючи на ці тенденції, Німеччина намагається консолідувати щодо питання екології країни Євросоюзу. Цього стосується Празька декларація Євросоюзу щодо посилення охорони клімату на європейському континенті.
Зрозуміло, що відокремлено неможливо розв’язати більшість екологічних проблем. Так, фактором, який впливає на клімат в Європі, є захист екології Арктики. Глобальне потепління вже провокує появу нових екологічних проблем на Північному полюсі Землі.
Незважаючи на очевидні проблеми, які з’явилися внаслідок зміни клімату, більшість країн ООН продовжують дотримуватися власних інтересів, нехтуючи питаннями солідарності у захисті клімату. Президент США Дональд Трамп категорично заперечує проти участі його країни у міжнародних зусиллях із захисту клімату, адже це накладає помітні обмеження на видобуток сланцевих нафти і газу.
Дешеві енергоносії є важливим фактором, який стимулює зростання американської економіки, яке необхідне для переобрання Трампа у листопаді 2020 року. У свою чергу, США закидають Німеччині бажання закрити свої атомні станції, створивши передумови для розвитку теплової енергетики на російському газі.
Перебуваючи в опозиції, німецька Партія зелених виступає критично щодо побудови другої черги газопроводу «Північний потік». Цей фактор може стати визначальним у разі, якщо доведеться залучати зелених до нової правлячої на федеральному рівні урядової коаліції.
Тож німецька екологічна дипломатія зіштовхується із серйозними проблемами як на глобальному, так і на локальному рівнях.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».