Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 11:02

Франція на роздоріжжі

Rate this item
(0 votes)

14 лип­ня 2019 ро­ку фран­цу­зи від­свят­ку­ва­ли 230 ро­ків від дня па­дін­ня Бас­ти­лії. У 1889 ро­ці цей день став на­ціо­наль­ним свя­том. Від­то­ді зда­ва­ло­ся, що бо­йо­ві гас­ла Ве­ли­кої фран­цузь­кої ре­во­лю­ції 1789–1794 ро­ків «Сво­бо­да, рів­ність, бра­тер­ство» ма­ють ста­ти уні­вер­саль­ни­ми так са­мо, як де­ся­тич­на сис­те­ма об­чис­лен­ня.

Насправді ці гасла трансформувались у провідні ідеології, які досі визначають політичний порядок денний у глобальному масштабі. Свобода стала основою ліберальної ідеології. Ідея рівності стала ключовою для прихильників соціалістичних ідей.

Натомість ідеал братерства залишається фундаментом модерних націоналістичних ідеологій. Утім, глобальна конкуренція згаданих ідеологій «розмила» політичний спадок великої революції кінця ХVIII століття.
Цьогорічне національне святкування у Франції супроводжувалося декількома показовими акціями, які «діагностують» стан справ у державі. У суботу в тридцять п’ятий раз, починаючи з листопада 2018 року, на акцію протесту вийшли «жовті жилети».
Кожного разу французька поліція звітує, що чисельність учасників протестів неухильно зменшується. Цьому сприяли декілька факторів. По-перше, президент Емманюель Макрон частково пішов на поступки, зменшивши деякі опосередковані податки і збільшивши мінімальну заробітну плату.
По-друге, у середовищі учасників протестів стався розкол. Представники найбільш впливових профспілок дійшли висновку, що протести домоглися від влади бажаного результату. Тому фактично на вуличні протести досі виходять головним чином радикали, які наполягають на відставці Макрона та на проведенні дострокових виборів.
На цьому тлі найпотужніший резонанс мала акція протесту нелегальних мігрантів, які захопили національний меморіал Пантеон, де поховані найвідоміші французи. У приміщенні Пантеона декілька тисяч нелегалів зажадали легалізації свого становища та надання житла і соціальних пільг.
Одночасно групи нелегалів захопили офіси деяких французьких транспортних компаній, які допомагають властям депортувати на історичну батьківщину нелегальних мігрантів. У підсумку поліція втрутилася та розігнала учасників протестів.
Проте це не вирішує проблеми у принципі. Частина французів вважає, що президент Макрон свідомо взяв курс на залучення нелегальних мігрантів з метою соціального демпінгу, тобто посилення конкуренції на ринку праці і як наслідок — зменшення мінімальної заробітної плати.
З іншого боку, розвиток технологій зменшує попит на низькокваліфіковану робочу силу, надлишок якої спостерігається і завдяки напливу нелегальних мігрантів. Зрештою, від ступеня ефективності вирішення цих соціально-політичних проблем залежить шанс на переобрання на другий президентський термін Емманюеля Макрона навесні 2022 року.
Часу задля переконання громадян Франції в ефективності реформ, ініційованих президентом, і досягнення цієї мети залишилося дуже мало.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».