Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 16:04

Шоу буде продовжуватись

Rate this item
(0 votes)

До­нальд Трамп став пер­шим пре­зи­ден­том США, який сту­пив на зем­лю Пів­ніч­ної Ко­реї, ко­ли дня­ми здійс­нив не­за­пла­но­ва­ну зу­стріч із Кім Чен Ином. Не­вже йо­го не­стан­дарт­ні вчин­ки є ефек­тив­ним по­лі­тич­ним ме­то­дом?

«Сюрреалістично», — відповіла дочка президента Трампа Іванка на запитання журналіста про зустріч у Північній Кореї. Це — найточніше підсумування останнього несподіваного вчинку в рамках режисури Трампом «наступу вдячності» на режим у Пхеньяні.

Початися ця історія не могла інакше, як із твітту. В останній день саміту G20 в Осаці і в перший день візиту Трампа до Сеула американець запропонував Кім Чен Ину зустріч: «Від’їжджаю з Японії і направляюсь у Корею (щоб зустрітись із президентом Муном). Якщо лідер Північної Кореї Кім бачить у цьому сенс, то можемо потиснути руки у демілітаризованій зоні».
Перша реакція Пхеньяна була дещо відстороненою, але наступного дня Трамп попрямував у зону, яка від часу припинення бойових дій 75 років тому відділяє Північну і Південну Корею. З’явився там і Кім. Вони потиснули руки понад лінією розмежування, після чого Трамп зробив символічний крок у бік Півночі.
Потім вони разом із Кімом перейшли в бік Півдня. «Вважаю це виразом його (Кіма) волі, щоб усунути проблеми минулого і розпочати новий розділ відносин», — сказав Трамп.
Обидва лідери у будинку конференц-залу, відомому як Будинок свободи, провели годинну розмову. У переговорах брав участь президент Південної Кореї Мун Че Ін. На них були присутні також Іванка Трамп зі своїм чоловіком Джаредом Кушнером.
Майже все було символічним прецедентом. Трамп увійшов в історію як перший діючий президент США, який залишив свій слід на землі КНДР (там були Білл Клінтон і Джиммі Картер, але як екс-президенти).
Вперше розмовляли між собою лідери Північної і Південної Кореї і США. Поза сумнівом, безпрецедентним є і новий стиль дипломатії Трампа: замість старанних і терпеливих зусиль дипломатів у процесі багатомісячних переговорів, що має стати програмою зустрічі і змістом прес-релізів, президент їде на кордон і стукає у двері.
У коментарях переважає порівняння з reality show — адже Трамп колись був власником такої програми на американському телебаченні. «Колись Трамп сказав працівникам Білого дому, щоб кожний день його президентства розглядали як відтинок reality show, але режисером може бути тільки він, президент», — нагадує Нік Брайнт із ВВС.
Але що, крім символіки, вдалося досягти? Успіхом є те, що ожили — все ще скромні — сподівання, що вдасться досягти порозуміння і, принаймні, відлига у відносинах Пхеньяна і Вашингтона буде тривати.
Після зустрічі Трамп повідомив, що разом із Кімом прийняв рішення відновити переговори про ядерне роззброєння. Протягом кількох тижнів будуть створені робочі групи, які спробують досягнути прогресу.
Американську групу очолив Стефен Бігун — спеціальний посланник Білого дому з питань Північної Кореї. Коли можна очікувати результатів? Трамп підкреслив, що темп не є для обох сторін найважливішим.
Президент США запросив диктатора до Білого дому, натомість Кім Чен Ин віддячив запрошенням Трампу здійснити візит у Пхеньян.
Президент Південної Кореї, який дуже багато вклав у потепління відносин із Північчю, розпливався у похвалах: зустріч Трампа з Кімом він назвав «важливою точкою відліку на шляху мирного процесу на Корейському півострові».
Мун Че Ін додав, що відчував, «як розквітає квітка миру», і що відвага Трампа повинна забезпечити йому місце в історії. Раніше, після першого саміту обох лідерів, Мун пропонував надати Трампу Нобелівську премію миру.
Перша зустріч Трампа з Кімом відбулась у червні 2018 року у Сінгапурі. Це був перелом, бо весь попередній рік обидва керівники обмінювалися лайкою і звинуваченнями. Існувала серйозна загроза, що може розпочатись ядерна війна.
У Сінгапурі було заявлено про волю до створення на Корейському півострові без’ядерної зони. Пхеньян демонтував кілька другорядних елементів ядерних і ракетних об’єктів військової інфраструктури.
Але наступний саміт у лютому ц. р. у Ханої завершився фіаско. Трамп виїхав достроково, коли виявилося, що Кім вимагає скасування санкцій, а взамін пропонує лише демонтаж старого реактора.
Трамп повторює, що скасування санкцій буде нагородою за «цілковите, незворотне і контрольоване» ядерне роззброєння. Експерти вважають, що Кім ніколи на це не погодиться, бо ядерна зброя є найкращою гарантією безпеки цього режиму.
Тому нема жодних ознак, щоб із цього ключового питання був досягнутий прогрес — хіба що Трамп знизить планку очікувань, тоді роззброєння і скасування санкцій відбувалось би поступово, крок за кроком. Поки цього не станеться, чергові саміти, обміни компліментами між Кімом і Трампом будуть лише піаром.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».