Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 14:58

«Злі» вулиці Гонконга

Rate this item
(0 votes)

На са­мі­ті «ве­ли­кої два­дцят­ки» в Оса­ці від­бу­ла­ся фор­маль­на зу­стріч пре­зи­ден­та США До­наль­да Трам­па і ки­тай­сько­го лі­де­ра Сі Цзінь­пі­на. То­ді зда­ва­ло­ся, що сто­ро­ни до­мо­ви­ли­ся не по­глиб­лю­ва­ти про­ти­річ­чя тор­го­вель­ної вій­ни. Але справж­нім сиг­на­лом пе­ре­го­во­рів ста­ло те, що Ва­шинг­тон і Пе­кін так і не вре­гу­лю­ва­ли клю­чо­вих су­пе­ре­чок що­до то­ва­ро­обі­гу.

Сполучені Штати Америки намагаються будь-якими засобами скоротити зовнішньоторговельний борг. Дональд Трамп тим самим переконує своїх прихильників у тому, що робить усе можливе і неможливе для того, аби повернути до США робочі місця в індустріальному секторі.

Натомість Китай також не може дозволити собі піти на серйозні поступки у питаннях квотування товарних потоків, адже у такому випадку неминучими будуть скорочення обсягів виробництва та робочої сили.
Внаслідок цього Китай ризикуватиме опинитися перед викликами соціально-політичних протестів, що не на часі, зважаючи на підготовку до святкування 1 жовтня 2019 року 70-ліття з часу проголошення Китайської Народної Республіки.
Тому у стратегічному сенсі нинішні американсько-китайські торговельні протиріччя виглядають непримиренними. Оскільки перемога однієї зі сторін неминуче означає серйозну поразку іншої.
Отже, «тимчасове перемир’я» сторони використовують для зміцнення своїх позицій. Дональд Трамп удався до своєї улюбленої тактики нагнітання максимального напруження, а потім «заспокоєння» з одночасним продовженням тиску на опонента.
Такою формою тиску стала американська реакція на акції політичного масового протесту у Гонконгу. Помічник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон зажадав поступок від Китаю за всіма напрямками. У відповідь Пекін продовжує закликати Вашингтон не втручатись у свої внутрішньополітичні проблеми.
Протести у Гонконгу мають об’єктивні причини. На початку поточного року сімейна пара з Гонконга літала відпочити на Тайвані. Там чоловік жінку вбив і повернувся у Гонконг.
Але з’ясувалося, що немає правової основи для видачі злочинця «з однієї китайської провінції до іншої». Тому власті Китаю спробували «тимчасово» на шість місяців прийняти зміни до законодавства Гонконга, які дадуть можливість видачі злочинця судовим властям Тайваню.
Проте тисячі китайських дисидентів, які знайшли політичний притулок у Гонконгу, побачили у цьому ризик бути виданими Китаю. У підсумку учасники протестів навіть захопили Законодавчі збори Гонконга.
Обережність китайських властей свідчить, що вони налаштовані на нейтралізацію вибухового потенціалу протестів у Гонконгу відносно мирними засобами, адже під загрозою може опинитися стратегічна концепція зближення з Тайванем та збереження у складі Китаю Гонконга. Однак наступні сторінки сучасної історії китайсько-американського протистояння можуть бути і не такими мирними.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».