Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Червень 2019 01:07

США та Іран на межі війни

Rate this item
(0 votes)

Сполучені Штати докладають чималих зусиль для активізації санкцій проти Ірану за умов скасування угоди про відмову Ірану від військової ядерної програми. Опинившись перед серйозними економічними викликами, Іран вимушений вивести більшу частину своїх військ із Сирії та обмежити розміри допомоги ліванському угрупованню «Хезболла».

Одночасно максимально загострюється війна нервів між Вашингтоном і Тегераном. Донедавна вважалося, що президент Дональд Трамп стримує свого радника з питань національної безпеки Джона Болтона, який «заряджений» на негайну війну проти Ірану, аби раз і назавжди позбавити Тегеран амбіцій створити власну атомну бомбу.

13 червня 2019 року в Ормузькій протоці, яка відділяє Перську затоку від Індійського океану та є головною комунікацією для нафтоналивних танкерів, стався другий за останні три тижні інцидент із нападом на норвезький та японський нафтоналивні танкери. Ці події відбуваються на тлі загострення протистояння саудівської армії та проіранських шиїтів «хусітів» в Ємені.
Небезпечне становище актуалізувало дипломатичні зусилля країн, які зацікавлені у безперервному отриманні нафти з району Перської затоки. Японський прем’єр-міністр Сіндзо Абе терміново відвідав Тегеран, але не переконав духовного лідера ісламської революції Алі Хоменеї у потребі переговорів із США заради зменшення напруження.
Всупереч загостренню протистояння існують фактори, які стримують гарячі голови з обох сторін. Зокрема, Ізраїль готується до позачергових виборів у кнесет. Показово, що приводом для їхнього проведення є небажання ортодоксів служити в ізраїльській армії замість того, щоб пожиттєво вивчати Тору.
Крім того, відзначивши 73-й рік народження, Дональд Трамп готується до переобрання у листопаді 2020 року. Тому війна проти Ірану є надто ризикованою авантюрою, яка ці плани може перекреслити.
Чимало експертів вважають, що інциденти з танкерами працюють на зрив невигідної США домовленості Росії і країн — членів картелю експортерів нафти ОПЕК щодо обмежень видобутку заради зростання цін на нафту. Але високі ціни на нафту Вашингтону якраз потрібні, аби збільшувати видобуток і продаж власної сланцевої нафти, собівартість якої дорожча за саудівську нафту.
Тож за нагнітанням напруження може стояти банальний фінансовий інтерес. Інша справа, що нагнітання пристрастей та обопільні провокації можуть довести ситуацію до прямого військового зіткнення, зважаючи на пряме протистояння американського військово-морського угруповання у Перській затоці іранській армії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».