Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Червень 2019 09:09

Польський фактор европейської політики США

Rate this item
(0 votes)

12 червня 2019 року у Вашингтоні відбулися переговори президента Дональда Трампа з польським президентом Анджеєм Дудою. Це був перший візит у США європейського президента після недавнього візиту Трампа до Великої Британії та Ірландії.
Там він устиг закликати Британію вийти з ЄС без Угоди та без виплати фінансових компенсацій, але у будь-якому разі незалежно від сценаріїв виходу Великої Британії з Євросоюзу Вашингтону потрібен надійний союзник у ЄС.
Із Польщею у цьому сенсі можуть конкурувати лише країни Балтії, але вони, звичайно, мають набагато меншу політичну та економічну вагу в ЄС. Ставши членом ЄС у 2004 році, Польща послідовно виступає за збереження тісних євроатлантичних зв’язків.

Особливо показовими стали протиріччя між Варшавою, з одного боку, а з іншого — Берліном та Парижем — щодо спроб формування спільної зовнішньої та оборонної політики ЄС. Польща послідовніше, ніж Британія, виступає проти гіпотетичної перспективи створення «Сполучених Штатів Європи».
Тому невипадково у Вашингтоні розглядають Польщу як свого троянського коня в європейській фортеці. Позиції США і Польщі близькі щодо спроб зупинити побудову другої черги газопроводу «Північний потік». Польща та країни Балтії стали першими країнами — членами ЄС, які побудували термінал для прийому імпортованого американського скрапленого газу.
Також важливо, що Польща перетворилася на головного військового союзника США в Європі. Президент Дональд Трамп погодився створити на території Польщі потужні американські військові бази включно з базами системи протиракетної оборони. Територія Польщі стає плацдармом для сухопутних військ США, які в рамках зобов’язань НАТО мають захищати країни Балтії.
Варшава також виступає за приєднання до проамериканської частини Європи України, Молдови, Грузії. Принаймні Україні пропонується надати статус головного союзника США поза межами НАТО. Польща пропонує розглядати цей статус як перехідний на етапі реалізації Україною Плану дій щодо набуття членства.
Зокрема, Польща наполягає на тому, аби принаймні Україна та Грузія вже у грудні поточного року отримали План дій щодо підготовки до набуття членства в НАТО. Отже, реально Польща стає важливим замінником Британії для США в Євросоюзі.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».