Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Червень 2019 08:52

Турбуленції "Великої коаліції"

Rate this item
(0 votes)

Вибори до Європейського парламенту максимально послабили німецьких соціал-демократів. Вони програли не лише християнським демократам, а й Партії зелених. Саме німецькі екологісти впродовж останніх п’яти років перебувають на політичному підйомі та готові вже на найближчих виборах у бундестаг замінити соціал-демократів у коаліції.
Головною проблемою соціал-демократів є втрата партійного профілю внаслідок тривалого перебування у складі «великої коаліції» з християнськими демократами. Внаслідок цього у відставку пішла лідер соціал-демократів Андреа Налес.

До осені партією керуватиме президія, але це не вирішує ключової проблеми есдеків, які потребують харизматичної особи на чолі партії та відтворення чіткої ідеологічної ідентичності.
Німецькі політологи зазначають, що Партія зелених відтягла на себе розчарованих у правоцентристських і лівоцентричних партіях виборців. Для розчарованих німецьких виборців Партія зелених є оптимальним варіантом обрання нової політичної сили.
Тому можна констатувати, що вибори до Європарламенту і до ландтагу федеральної землі Бремен потужно захитали фундамент правлячої на федеральному рівні «великої коаліції».
Відкритим є питання, чи доживе «велика коаліція» до чергових парламентських виборів 2021 року. З одного боку, Ангела Меркель у листопаді 2018 року передала правління християнськими демократами Аннегрет Крамп-Карренбауер. Але вона дуже повільно нарощує свій політичний капітал, аби швидко претендувати на посаду бундесканцлера.
З іншого боку, Меркель вимушена прислуховуватися до думки Федерального союзу німецьких промисловців. Останні закликали Меркель припинити політичну кризу, яка негативно позначається на німецькому експорті.
Бундесканцлер відповіла, що спад економіки насамперед пов’язаний із міжнародними торговельними війнами між Китаєм і США, на обох цих ринках німецькі виробники вже зазнають збитків.
У підсумку Федеральне відомство з питань статистики прогнозує уповільнення темпу зростання німецької економіки та збільшення кількості безробітних. Аби стимулювати внутрішні чинники економічного зростання, Ангела Меркель наполягає на зміні енергетичної стратегії.
Це розглядають як підготовку до створення, скоріше за все, після виборів у вересні 2021 року коаліції християнських демократів і зелених. Але відмова від атомних станцій актуалізує побудову газопроводу «Північний потік», адже втрачені енергетичні потужності атомних станцій пропонується замінити за рахунок теплових електростанцій, які працюють на газі.
Попри той факт, що Німеччина є європейським лідером із виробництва екологічно чистої сонячної, вітряної та гідроенергії, остання за собівартістю все ще є дорожчою за вироблену тепловими електростанціями.
Зазначені внутрішньополітичні моменти впливають на двоїстість німецької політики щодо Росії. З одного боку, Німеччина символічно дотримується частини економічних санкцій проти Росії, але одночасно будує другу чергу газопроводу та сприяє реалізації низки спільних проектів у Росії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».