Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Червень 2019 00:28

Внутрішньополітична криза в Молдові

Rate this item
(0 votes)

Лютневі вибори до молдовського парламенту не дали вирішальної переваги жодній політичній силі. Демократична партія Молдови головного олігарха країни Володимира Плахотнюка не зберегла провідних позицій, але й проєвропейська опозиційна партія ACUM («Дія і солідарність») на чолі з Майєю Санду та Соціалістична партія Молдови президента країни Ігоря Додона також не здобули більшості.

Три місяці безплідних коаліційних переговорів, на думку Плахотнюка, мали привести до позачергових виборів, проте в останній момент 8 червня Майя Санду та Ігор Додон домовилися про створення коаліції лібералів і соціалістів.

У відповідь підконтрольний Плахотнюку Конституційний суд усунув від влади президента Додона і призначив виконуючим обов’язки прем’єр-міністра замість Майї Санду близького до Плахотнюка Павла Філіпа.
У підсумку Молдова має двох прем’єр-міністрів і «підданого імпічменту» президента. Стурбованість безвладдям у країні висловив Європейський Союз. Там підтримали «антиолігархічну зміну уряду» у Молдові, але й побачили додаткові ризики дестабілізації, адже мотивував Додона до коаліції з лібералами російський віце-прем’єр-міністр Дмитро Козак, який минулого тижня був у Кишиневі.
У Брюсселі не зовсім розуміють політичну природу коаліції проєвропейських лібералів і проросійських соціалістів. Одночасно Євросоюз не влаштовує й Плахотнюк, який, перебуваючи за кулісами і на авансцені молдовської політики, відзначився корупційними скандалами.
У підсумку Молдову стрімко залишають громадяни. Під час цьогорічної вступної кампанії до вузів Кишинева не набрали запланованої кількості студентів. Людей лякає наближення економічної катастрофи за умов політичної кризи та безперервної боротьби за владу різних політичних кланів.
Реальне перетворення Молдови на «державу, яка падає» може знову загострити придністровський конфлікт, якщо у ситуацію в Кишиневі відкрито втрутяться Бухарест і Москва. Це створює додаткові ризики безпеки для України на наших південних кордонах.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».