Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 12:40

Де переховується ватажок «Ісламської держави»?

Rate this item
(0 votes)

Наприкінці квітня в Мережі з’явилося пропагандистське відео так званої «Ісламської Держави» (ІД), де 48-річний самозваний халіф Абу Бакр аль-Багдаді підтверджує свою причетність до кривавих терористичних замахів у Шрі-Ланці.
Після падіння ІД її ватажок Абу Бакр аль-Багдаді переховується разом із горсткою довірених людей.

На вулицях багатьох сіл і міст іракської провінції Анбар вітер розносить листівки. На них зображено Абу Бакра аль-Багдаді у чорному тюрбані та обіцянка нагороди в сумі 25 мільйонів доларів за надання інформації, де він може переховуватися.

Там же розміщено номери телефонів міжнародної коаліції, яка бореться з ІД, та короткий текст арабською: «Бойовики ІД украли у вас землю і вбили ваші родини, а тепер її лідер переховується у безпечному місці подалі від руїн і смерті». Американські й іракські військові літаки розкидали тисячі таких листівок на кордонах Іраку, Сирії, Йорданії і навіть Саудівської Аравії.
За оцінками захисників прав людини з організації «Ірак боді каунт» (Iraq Body Count), від часу свого виникнення п’ять років тому ІД тільки в Іраку знищила понад 60 тисяч осіб, її бойовики вчиняли найжорстокіші злочини. Про це заявили експерти ООН у спеціальній доповіді.
Винним у цих жорстокостях, навіть якщо не здійснював їх особисто, є Абу Бакр аль-Багдаді — засновник, головний ідеолог і керівник ІД. За повідомленнями медіа, лідер джихадистів сховався незадовго до падіння Багуза. «Халіф» розчинився у повітрі, як він це робив у минулому. Йому небезпідставно надали псевдонім «Дух».
Абу Бакр Аль-Багдаді народився у 1971 році в іракському місті Самарра як Ібрагім Аввад Ібрагім Алі Аль-Бадрі. Сусіди пам’ятають його з дитинства несміливим хлопчиком, який любив грати у футбол. Його другим захопленням була релігія.
Це зацікавлення він, очевидно, завдячував батьку, який у мечеті вчив читанню Корану. Оскільки в ліцеї підліток не був занадто старанним учнем (кажуть, він ледве здав екзамен з англійської мови), то не потрапив на юридичний факультет і почав вивчати Коран у Багдадському університеті.
Там він уперше зустрівся з «Братами-мусульманами» — ісламською релігійною організацією. Ще через три роки за підказкою свого дядька він вступив у «Мусульманське братство». Його наставником став Мохаммед Хардан — колишній моджахед, який у 80-х роках воював в Афганістані з росіянами.
Під його впливом він наблизився до радикального крила угруповання, яке прагнуло розпалити джихад. На думку Аль-Бадрі, керівники Братства «були людьми слова, а не діла».
Коли у 2003 році розпочалась американська інтервенція, Ібрагім сформував навколо себе групу радикальних сунітських бойовиків, які почали нападати на «загарбників» на Півночі Іраку.
«Дуже швидко американці впіймали його і посадили у в’язницю Букка на кордоні з Кувейтом. Там він познайомився з багатьма лідерами і ватажками терористичної організації «Аль-Каїда» в Іраку», — говорить колишній джихадист Аль-Кедер.
У неволі майбутній «халіф» організував для в’язнів футбольні матчі і спільні молитви; охоронці називали його «Марадона». Перебування за ґратами не остудило войовничого запалу Аль-Бадрі. Навпаки, іракець ще більше радикалізувався.
«Якби не було американських в’язниць в Іраку, не було би ІД. Букка — це фабрика, яка створила нас усіх. Нашу ідеологію», — заявив Аль-Кедер на шпальтах «Гардіан».
Ібрагім вийшов на свободу через відсутність доказів у 2004 році. Використовуючи в’язничні знайомства, через кілька місяців він приєднався до лідера «Аль-Каїди» в Іраку, йорданця Абу Мусаба аз-Заркаві. В організації він відповідав за відповідність пропаганди джихадистів консервативній інтерпретації шаріату.
У 2006 році аз-Заркаві загинув під час американського бомбардування. Його місце зайняв Абу Хамза Аль-Мухаджір. Це він змінив назву групи на «Ісламську Державу» в Іраку (ІДІ). У 2010 році після смерті Аль-Мухаджіра Ібрагім очолив ІДІ і прийняв ім’я, під яким його нині знає світ, — Абу Бакр аль-Багдаді.
На початку 2014 року джихадисти Аль-Багдаді перейшли у наступ, захопивши чергові території в Сирії й Іраку. Військові успіхи вони завдячували досвіду колишніх офіцерів армії Саддама Хусейна. В червні бойовики захопили Мосул — друге за величиною місто в Іраку.
Саме там у великій мечеті Аль-Нурі Аль-Багдаді вперше показався публічно. Вбраний у чорні шати і тюрбан, він проголосив створення на контрольованих ним територіях халіфату під назвою «Ісламська Держава», а себе оголосив халіфом Ібрагімом, вождем усіх мусульман у світі.
Під чорні прапори «халіфату» стало багато терористичних організацій, зокрема з Афганістану, Філіппін чи Нігерії. З 2014 року в замахах під егідою ІД поза Іраком чи Сирією загинули понад 2 тисячі осіб.
Абу Бакр на чолі цієї «імперії» став майже міфічною постаттю. Він контактував лише з найважливішими командирами і ніхто достеменно не знав, як він виглядає і як приймає рішення.
Два роки тому опубліковано запис, де Абу Бакр погрожував Заходу черговими замахами. Роком пізніше з’явилося ще одне звернення до терористів усього світу із закликом продовжували боротьбу попри скорочення території ІД.
В обох випадках експерти підтвердили, що записаний голос належить Аль-Багдаді. У квітні джихадисти опублікували відео, на якому видно бородатого чоловіка, подібного до самозваного «халіфа». На записі ватажок ІД говорить, що замахи на Шрі-Ланці були відповіддю за втрату міста Багуз.
Експерти з питань безпеки називають кілька місць, де може перебувати Абу Бакр. Перше, найбільш правдоподібне — це пустеля на сирійсько-іракському кордоні площею понад 500 кв. км.
Деякі розвідники звертають увагу на афганську провінцію Нурестан. Потужні гори Гіндукушу можуть виявитися прекрасним захистом. Не виключено, що терорист перебуває в регіоні Сахелю або в Лівії.
Незалежно від того, де він переховується, експерти впевнені, що самозваний «халіф» хворіє на діабет і підвищений тиск, а також потребує допомоги для пересування через серйозні рани ніг — пам’ятку про один із нальотів коаліції.
Очоливши так звану ІД, Абу Бакр аль-Багдаді керував її структурами, приймав рішення про військові дії і визначав ідеологічний курс для вірних. З падінням «халіфату» його роль змінилась, але він сам не втратив свого значення і залишається майже легендарним символом опору для джихадистів по всьому світу.
Попри втрату свого останнього бастіону ІД повністю не знищено. У Сирії й Іраку перебувають 30 тисяч озброєних бойовиків. Джихадисти будуть продовжувати боротьбу у складі невеликих груп. В Афганістані, Західній Африці і на Філіппінах діють угруповання, вірні ІД.
Проблема в тому, що головна сила, яка може допомогти у ліквідації «халіфа» і у боротьбі з недобитками ІД у регіоні, саме її і покидає. Дональд Трамп ще у грудні минулого року оголосив, що, на його думку, ІД переможена.
У зв’язку з тим Трамп наказав негайно вивести дві тисячі американських солдатів із Сирії. Таке рішення може дати Аль-Багдаді час, необхідний для зосередження сил і відродження «халіфату».

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».