Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 11:53

Посилення напруги навколо Ірану

Rate this item
(0 votes)

Одним із видимих наслідків загострення торговельних протиріч між США і Китаєм стало загострення військово-політичної ситуації в Перській затоці. Іран залишається важливим постачальником енергетичних ресурсів до Китаю. Причому Пекін не збирається долучатися до проголошених США економічних санкцій проти Ірану.

Додатковим подразником стало оголошення Сполученими Штатами Америки терористичною організацією структурного підрозділу збройних сил Ірану, їхню еліту — «Корпус стражів ісламської революції».

Військово-повітряні сили Ізраїлю неодноразово наносили ракетно-бомбові удари по базах «Корпусу стражів ісламської революції» на території Сирії. Днями конфронтація вийшла за межі традиційного трикутника США — Ізраїль — Іран. Сигнал до початку цих подій дали диверсії, скоєні невідомими на двох нафтоналивних саудівських танкерах, які проходили Ормузькою протокою.
Власті Саудівської Аравії у провокаціях звинуватили спецслужби Ірану. Тегеран звинуватив у провокації саудівські спеціальні служби. Як наслідок — загострення протистояння, з’явилися чутки про намір США збільшити до 120 тисяч військове угруповання в районі Перської затоки. Правда, президент США Дональд Трамп оперативно спростував ці чутки.
Одночасно підвищення рівня військової активності Ірану спровокувало реакцію Сполучених Штатів Америки в Іраку. Офіційні іракські власті намагаються балансувати між Тегераном і Вашингтоном. За умов посилення ірансько-американської конфронтації робити це офіційному Багдаду стає дедалі складніше.
Підвищення ризиків великої війни у регіоні спровокувало рішення Німеччини вивести своїх радників, які консультували іракську армію. Розвиток подій дедалі частіше нагадує гру з вогнем на бензоколонці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».