Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 12:33

Апогей виборчої кампанії до європарламенту

Rate this item
(0 votes)

Друга декада травня є часом завершення політичної виборчої кампанії до Європейського парламенту. Самі вибори у кожній із 28 країн — членів Євросоюзу відбудуться в проміжок часу між 23-м і 26 травня 2019 року.

Оскільки процедура виходу Великої Британії з ЄС не завершена, Лондон також збирається проводити вибори депутатів до Європарламенту.
Спільним для всіх країн ЄС є низький рівень політичної мобілізації виборців для голосування за європейських депутатів. На відміну від виборів національних законодавчих органів, особливої популярності голосування на виборах Європарламенту не має.

Фактично у всіх країнах — членах ЄС прогнозується явка виборців не більше 30–40%. У найбільш скептично налаштованих до європейської інтеграції країнах явка виборців може взагалі бути ще менше.
Посилаючись на це, європейські скептики наголошують, що низька популярність наднаціональних органів влади є доказом «недемократичності» ЄС та відриву його від повсякденних потреб громадян країн — членів ЄС. Натомість європейські оптимісти намагаються мотивувати виборців до більш активного голосування. Наголошуючи, що наднаціональна демократія має великий потенціал для удосконалення.
Правда, поки що відсутня конкретика того, яким само чином можливо модернізувати існуючі владні структури Євросоюзу та наблизити їх до реальних потреб громадян країн — членів ЄС.
Європейські оптимісти на цих виборах депутатів Європейського парламенту представлені політичними силами різного ідеологічного спектра від правоцентристів до соціалістів і лібералів, які об’єднуються навколо екологічних партій. Соціологічні служби Євросоюзу прогнозують, що ці партії здатні здобути більше половини депутатських місць.
Особливістю цьогорічних виборів є посилена консолідація європейських скептиків. Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан остаточно розсварився з Європейською народною партією, яка об’єднує правоцентричні політичні сили, та приєднався до європейських скептиків.
Європейські скептики представлені у Франції політичною силою Марін Ле Пен, в Італії — Маттео Сальвіні, у Нідерландах — Геєртом Вілдерсом. Вони стверджують, що насправді є тільки проемігрантські та антиемігрантські партії, й закликають виборців голосувати за останні. Нині європейські скептики мають шанси здобути понад 100 депутатських місць в Європейському парламенті та створити проблеми для формування нового складу Європейської комісії та продовження курсу на поглиблення європейської інтеграції.
Високі політичні ставки на цих виборах спонукають правлячі європейські еліти максимально мобілізуватись, аби виграти ці історично важливі вибори до Європейського парламенту.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».