Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 11 Травень 2019 11:24

Домовилися не домовлятися

Rate this item
(0 votes)

На початку поточного тижня у Гельсінкі відбулася зустріч міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова і державного секретаря США Майка Помпео. Переговорам глав дипломатичних відомств двох держав передувала майже годинна телефонна бесіда Дональда Трампа і Володимира Путіна.
Накопичилося чимало міжнародних і двосторонніх проблем, які потребують нагального вирішення. Безпосередніми темами переговорів є ситуація у Венесуелі, на Донбасі, в Сирії, навколо Ірану та у сфері стратегічних ядерних озброєнь.

Москва і Вашингтон використовують дуже схожі тактичні прийоми. Спочатку підіймають до стелі «ставки», після того як «партнер» не йде на поступки, «ставки» підвищуються знову. Логічним підсумком такої тактики є радикальне погіршення клімату сучасних міжнародних відносин.
У Венесуелі Росія продовжує з усіх сил підтримувати режим президента Ніколаса Мадуро. На Донбасі Путін має намір продовжити видавати російські паспорти, незважаючи на загрозу посилення режиму міжнародних санкцій.
Попри символічне зменшення військових витрат, аби під їхнім тягарем не довелося максимально скорочувати соціальні витрати, Росія має намір продовжувати підтримувати Сирію та Іран. Тому не дивно, що у міру підсилення взаємної недовіри між Вашингтоном і Москвою дедалі важче домовлятися щодо стратегічної стабільності.
Фактично поховано Договір про ракети малої і середньої дальності. Причому попри завіряння Трампа про готовність Китаю долучитися до російсько-американських переговорів щодо ядерного роззброєння Пекін поки що цього робити не збирається.
Навіть більше, здається, що Пекін і Москва продовжують підтримувати Північну Корею у її торгах та спробах домогтися від США скасування санкцій та гарантії безпеки за символічну відмову КНДР від ядерної зброї.
Сумнівні прогнози щодо можливості союзу Путіна і Трампа у боротьбі проти ліберального варіанта глобалізації явно не виправдовуються. Навпаки, наступальні дії Росії на Донбасі, у Латинській Америці та на Близькому Сході спонукають адміністрацію президента Трампа вдаватися до послідовного стримування російської агресивності. Гібридна холодна війна поволі стає фактом.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».