Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:31

Північнокорейська карта багатополярного світу

Rate this item
(0 votes)

На поточному тижні відбувся  візит до Росії північнокорейського диктатора Кім Чен Ина. Переговори проходили на тлі дипломатичних розмов щодо можливої підготовки третьої за рік зустрічі Кім Чен Ина і американського президента Дональда Трампа.

Північнокорейський диктатор за кількістю таких зустрічей із Трампом уже випередив Путіна. Але від того особливого прогресу щодо вирішення ядерної проблеми Північної Кореї немає.
Трамп поставив умовою зняття санкцій із КНДР безумовне ядерне роззброєння Північної Кореї, але така позиція абсолютно не влаштовує Кім Чен Ина.

Він продовжує розглядати можливість володіння атомною зброєю як гарантію збереження себе при владі, а також як інструмент шантажу міжнародних партнерів.
Головні зовнішньополітичні партнери КНДР — Китай і Росія намагаються у міру своїх можливостей використовувати північнокорейський фактор як інструмент впливу на Вашингтон. Зокрема, Китай максимально зацікавлений у збереженні існуючого у Пхеньяні режиму, який стримує американське домінування в Азії та є фактором протидії Японії.
Для Росії північнокорейський чинник є доказом існування так званого багатополярного світу, який Кремль вважає інструментом протидії «американській гегемонії однополярного світу».
Путін переконує Кім Чен Ина не поспішати йти на поступки Трампу, тим паче що у листопаді 2020 року США переживатимуть чергові президентські вибори й не факт, що за умов зміни політичної кон’юнктури можуть бути надійні гарантії безпеки КНДР після гіпотетичної відмови від ядерної зброї.
Аналогічні аргументи впливу на північнокорейського диктатора використовує й Китай. На початку березня Кім Чен Ин уже відвідав Пекін, де почув оптимістичні для себе запевнення підтримки. Тож збереження Північної Кореї в існуючому стані та її ядерної зброї залишається фактором антиамериканської гри Росії і Китаю.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».