Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:11

Македонія: вибір відкладено

Rate this item
(0 votes)

21 квітня 2019 року вшосте після 1991 року відбулися вибори президента Македонії. Історичний зміст зазначених виборів полягає у тому, що вони проходили вперше після зміни назви країни на «Республіку Північна Македонія».

Це рішення стало важким компромісом із Грецією, якого було досягнуто за посередництва Євросоюзу і США. Завдяки цьому Північній Македонії було відкрито шлях до НАТО і до початку переговорів з Євросоюзом, але це спровокувало глибокий розкол у середовищі македонської політичної еліти.

Позицію прозахідної частини цієї еліти розкритикували націоналістичні політичні сили Північної Македонії.
Хоча ця країна є парламентсько-президентською республікою, глава держави має помітний політичний вплив на парламент. Правлячі соціал-демократи в процесі конституційного перейменування держави зіштовхнулися з опором колишнього президента Георгі Іванова, який скористався всіма можливостями накладання вето на парламентські рішення щодо нової назви країни. Але правляча коаліція соціал-демократів і македонських албанців кожного разу такі президентські вето долала.
Однак цей приклад показав не тільки символічне, а й практичне значення контролю за повноваженнями президента. Тому кожна політична сила країни висунула власного кандидата на цю посаду.
Правлячий Соціал-демократичний союз висунув Стево Пендаровскі, а опозиційні націоналістичні партії підтримали Гордону Силяновскі-Давкову. Важливий коаліційний партнер соціал-демократів — Демократична партія албанців Північної Македонії назвала кандидатом на посаду президента свого лідера Блеріма Река.
Результати голосування показали, що 5 травня доведеться проводити другий тур виборів. Туди вийшли, як і прогнозувалося, Стево Пендаровскі і Гордона Силяновскі-Давкова.
Оскільки македонські албанці, як показує досвід, голосують консолідовано, тому дослухаються у другому турі до заклику Блеріма Река підтримати кандидата-партнера по коаліції соціал-демократа Стево Пендаровскі.
Важливо, що перший тур президентських виборів попри ризики бойкоту з боку націоналістичної опозиції відбувся. Це засвідчило незворотність демократичного шляху Північної Македонії та її євроатлантичного зовнішньополітичного вибору.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».