Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Квiтень 2019 15:41

Кінець wikileaks

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми По­соль­ство Ек­ва­до­ру в Лон­до­ні ви­да­ло бри­тан­ським влас­тям гро­ма­дя­ни­на Авст­ра­лії Джу­лі­ана Ас­сан­жа. Він є за­сно­вни­ком сай­та «Ві­кі­лікс», який став дже­ре­лом по­ши­рен­ня ін­фор­ма­ції про дер­жав­ні та­єм­ни­ці США.

Перші публікації, присвячені військовим злочинам американської армії в Іраку та Афганістані, з’явилися навесні 2010 року. Американські спеціальні служби зайнялися з’ясуванням джерел витоку секретної інформації.
Зрештою, Федеральне бюро розслідувань вийшло на співробітника Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена. На початку 2013 року останній отримав політичний притулок у Росії. Натомість сам Джуліан Ассанж перед загрозою видачі до США попросив політичний притулок в еквадорському посольстві у Лондоні.

Тодішній еквадорський президент поділяв антиамериканські настрої та надав таку можливість Ассанжу. Правоохоронні органи США наполягали на безумовній видачі Ассанжа, якого звинуватили у розголошенні державної таємниці, хоча він є не американським, а австралійським громадянином.
Історія з його сайтом уже увійшла до підручників із журналістики та навчальних посібників із контррозвідувальної діяльності. Відтоді завдяки сучасним інформаційним технологіям склались унікальні можливості для окремої особи, а не тільки видатних особистостей або професійних журналістів, доносити суспільству інформаційні послання різної якості.
Це створило нечувані раніше можливості для звичайного індивіда у формуванні масової громадської думки через сучасні засоби інформаційної комунікації епохи постмодерну.
Констатація цього факту вимагає потребу пояснення одного з ключових понять духу нашого часу — постправди. Часто про постправду говорять як про постфактичність. Зі свідомим викривленням фактів пов’язано поняття фейку.
Ситуацію постправди породжує зіткнення культурних світів у просторі відкритої комунікації, створеної за останні три десятиліття процесом розвитку глобалізації. Оксфордський словник визначив post-truth як топ-слово 2016 року.
Це поняття визначається як «обставини, за яких об’єктивні факти є менш впливовими у формуванні громадської думки, ніж звернення до емоцій і особистих переконань». Власне, так у світі прийняли і новину про передачу Ассанжа британським спецслужбам.
Приводом до вигнання з посольства, де Ассанж переховувався з 2012 року, стала публікація на сайті «Вікілікс» інформації про офшорні рахунки брата чинного президента Еквадору Леніна Морено.
Але, скоріше за все, історія з можливою видачею Ассанжа до США тільки розпочинається і стане приводом для протестів правозахисників і знову поставить питання, де межі свободи слова і національної безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».