Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Квiтень 2019 12:06

Ювілей НАТО

Rate this item
(0 votes)

4 квіт­ня 2019 ро­ку ви­пов­ни­ло­ся сім­де­сят ро­ків НА­ТО. З цієї на­го­ди мі­ніс­три за­кор­дон­них справ кра­їн — чле­нів НА­ТО про­ве­ли зу­стріч у Ва­шинг­то­ні.

Нарада мала не тільки суто формальний ювілейний зміст, хоча й це було важливо, а й стосувалася важливих проблем міжнародної безпеки. Невизначеними є питання європейської й глобальної безпеки, які стосуються позиціонування НАТО.
На перший погляд здається, що Альянс залишається найбільш впливовою і важливою військово-політичною структурою, яка відповідає за європейську та євроатлантичну безпеку. Але й ці питання не є незмінними. Очікуваний вихід Великої Британії з ЄС загострює питання цілісності євроатлантичної осі НАТО.

З одного боку, президент США Дональд Трамп визначив «формулу ціни» перебування військових баз США на території європейських союзників. Ідеться про власне вартість такого утримання військових баз плюс «націнка» у п’ятдесят відсотків від цієї суми.
З іншого боку, Німеччина і Франція, не заперечуючи проти збереження особливої ролі Великої Британії в європейській та євроатлантичній системі безпеки, наполягають на збільшенні фінансування оборонних військових програм Європейського Союзу.
Чергова спроба реанімації спільної оборонної політики ЄС актуалізує питання відносин ЄС і НАТО. Зокрема, незмінною залишається позиція члена НАТО Туреччини, яка продовжує виступати проти використання європейськими країнами НАТО потенціалу логістики і ресурсів Альянсу в інтересах Євросоюзу.
Крім того, ситуація на Близькому Сході розсварила Анкару і Вашингтон: Туреччина гостро критикує «проізраїльську» політику Трампа. У відповідь Сполучені Штати Америки критикують Туреччину за контракт на купівлю в Росії систем протиракетної оборони «С-400».
Мотивація турецького президента Реджепа Ердогана зробити це обумовлена спробою державного перевороту в липні 2016 року. Тоді у змову були залучені частково турецькі військово-повітряні сили. Але збиванню літаків, які брали участь у заколоті, перешкоджала система ідентифікації «свій — чужий». Тому Ердоган розглядає російські «С-400» як певну страхову гарантію від несподіванок на майбутнє.
Звичайно, на ювілейних вашингтонських заходах на цих внутрішніх протиріччях у НАТО ніхто не акцентував уваги, але учасники зустрічі мали нагоду провести з цього приводу відверту розмову.
Також важливо, що НАТО продовжує надавати допомогу Україні. Державний секретар США Майк Помпео запропонував союзникам по Північноатлантичному альянсу «здійснити додаткові засоби тиску на Росію, щоб протистояти її діям у Криму та Азовському морі».
Але НАТО залишається на принципових позиціях щодо подальшого розширення: двері Альянсу є відкритими для країн, які повністю відповідають критеріям членства. Тому отримання Грузією та Україною «Плану дій щодо набуття членства» обумовлено досягненням критеріїв, необхідних для відповідності стандартам НАТО.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».