Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Березень 2019 13:15

Молдова обрала новий склад парламенту

Rate this item
(0 votes)

24 лю­то­го 2019 ро­ку від­бу­ли­ся ви­бо­ри но­во­го скла­ду пар­ла­мен­ту Мол­до­ви. Ос­кіль­ки кра­їна є пар­ла­мент­сько-пре­зи­дент­ською рес­пуб­лі­кою, са­ме від роз­ста­нов­ки сил у за­ко­но­давчо­му ор­га­ні кра­їни за­ле­жать при­зна­чен­ня і ро­бо­та уря­ду.

Впродовж останніх трьох років між президентом-соціалістом Ігорем Додоном та проєвропейською більшістю парламенту точилася постійна боротьба за перетягування владних повноважень. Спікер парламенту декілька разів призупиняв повноваження президента, аби особисто підписати указ про призначення міністрів, які не влаштовували главу держави.

Проте конституційний баланс гілок влади змусив політичних опонентів чекати народного волевиявлення на виборах, яке мало їх розсудити. Особливістю цьогорічної молдовської виборчої кампанії було загострення протистояння між соціалістами та Демократичною партією Молдови найбагатшої людини країни Володимира Плахотнюка щодо вибору геополітичного вектора орієнтації країни.
Соціалісти наполягають на переорієнтації на Євразійський союз та Росію. У відповідь демократи ведуть мову про безальтернативність європейського вибору.
На цих виборах позиції соціалістів підкріплювалися підтримкою на виборчих дільницях у Росії (яких загалом було одинадцять, з них дві — у Москві), а також в автономній республіці Гагаузія.
Електорат проєвропейських політичних сил Молдови цього разу був розколотий, адже численні корупційні скандали та погана репутація в Євросоюзі Володимира Плахотнюка спричинили до розколу проєвропейської коаліції у парламенті попереднього скликання.
На цих виборах більш послідовно орієнтовані на Євросоюз і Румунію молдовські політики створили коаліцію «Акум» («Зараз»). Власне, ці три політичні сили, за прогнозами молдовських соціологів, й мали поділити між собою 50 мандатів за партійними списками.
Але розстановку сил у новій коаліції визначатиме 51 депутат, який обраний за мажоритарними одномандатними округами, адже цьогорічні вибори у Молдові відбувалися за змішаною партійно-мажоритарною моделлю.
Тому соціалістам і демократам доведеться серйозно «попрацювати» з депутатами, обраними у округах, аби створити прийнятну для себе конфігурацію коаліції. Це означає, що взаємні звинувачення у корупції, втручанні з Росії або Румунії стануть топ-новинами цьогорічної весни у Молдові.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».