Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Лютий 2019 13:16

Дональд Трамп: США ніколи не будуть соціалістичною країною

Rate this item
(0 votes)

У зверненні про стан держави Дональд Трамп неодноразово закликав до єдності і двопартійної співпраці. Утім, у його промові не бракувало спірних і неоднозначних стверджень, які потенційно можуть загострити його відносини з Демократичною партією.

«У нас необмежений потенціал. Розпочалася нова каденція Конгресу, можемо досягти історичних успіхів. Сподіваюся, що ми не будемо здійснювати владу як дві різні партії, а як один народ», — розпочав свій виступ Дональд Трамп.

Він використовував такі словосполучення, як «перемога — це виграш нашої партії, але це виграш усього нашого народу», «разом можемо подолати десятиліття політичного застою, збудувати мости, знайти нові рішення».
Однак Трамп не міг оминути імміграційні проблеми, в яких провідне місце займає боротьба за здобуття грошей на будівництво захисної стіни на кордоні з Мексикою. «Це є мудрий, стратегічний, прозорий, сталевий бар’єр — не тільки звичайна бетонна стіна», — пояснював президент.
«Стіна приносить ефект і захищає життя», — сказав Трамп, укотре застерігаючи перед наркотичними картелями, контрабандистами живим товаром і злочинцями, які проникають через нещільний кордон на територію США, загрожуючи громадянам.
Він знову звернувся із закликом про порозуміння між партіями з метою виділення бюджету на будівництво стіни. «Тепер демократи і республіканці мусять об’єднати сили, домовитись у справі урядових фондів на оплату стіни. Мусимо показати світу, що нам залежить на ліквідації торгівлі живим товаром і наркотичних картелів», — сказав Трамп.
Він додав, що робітничий клас Америки потерпає через переповнені іммігрантами лікарні і школи та відсутність безпеки. «Співчуття до нелегальних іммігрантів не є милосердям, а є спотворенням», — підкреслив із наголосом президент.
Велику частину своєї промови президент США присвятив економіці і підкреслив, що нинішня економічна ситуація є кращою, ніж будьколи.
«Протягом лише двох років після виборів нам удалося забезпечити історичний економічний розвиток», — сказав Трамп, зазначивши, що у першій половині його каденції створено мільйони нових робочих місць, безробіття впало до рекордно низького рівня, поліпшилась якість життя американців.
США стали найбільшим виробником нафти і газу та мають найпотужніші збройні сили у світі. «Світ заздрить нам, як ми розвиваємо свою економіку, а наше військо найсильніше у світі», — сказав він і звернувся до законодавців із закликом припинити парламентські розслідування. На його думку, американці мають об’єднатись у середині країни, щоб давати відсіч ворогам.
У сфері закордонної політики Дональд Трамп оголосив перемогу над ІД та заявив, що завдяки його зусиллям уже 15 місяців Північна Корея не запустила жодної ракети дальнього радіуса дії. «Якби мене не обрали президентом, вже була б війна з Північною Кореєю», — сказав Трамп і оголосив про наступну зустріч із Кім Чен Ином 27го і 28 лютого у В’єтнамі.
Натомість аналізуючи ситуацію у Венесуелі, де адміністрація президента підтримала лідера опозиції Хуана Гуайдо, Трамп сказав: «Ми виступаємо проти жорстокості соціалістичного президента Мадуро, який перетворив багату країну на країну бідності і розпуки».
Він висловив стурбованість, що в Америці лунають заклики до соціалізму, і повторив, що Америка ніколи не буде соціалістичною.
Одним із важливих моментів у його промові був уклін у бік жінок, передусім тих, які потрапили до Конгресу на останніх виборах.
«Ніхто не скористався так сильно тим, що наша економіка стрімко розвивається, як жінки, котрі зайняли 59% нових робочих місць у минулому році», — сказав Трамп, і одягнені в біле жінкидемократки встали і аплодували йому, чим дуже здивували президента.
А далі він нагадав, що через 100 років після того, як Конгрес затвердив поправку до Конституції, яка давала їм право на голосування, нині у Конгресі більше жінок, ніж коли б то не було в історії — і тоді Трампу аплодувала вже і голова палати представників демократка Ненсі Пелозі.
Цікаво, що Трамп не згадав про нову розстановку сил у Конгресі. Багато коментаторів помітили це і задумались: а чи не зробив він тим самим уклін у бік Ненсі Пелозі, яка знову очолює палату представників, де демократи мають більшість?
Попередні чотири президенти, чиї партії втрачали більшість у палаті представників, починали свої виступи із поздоровлень антагоністам з успіхом на виборах.
Трамп цього не зробив, очевидно, через стіну на кордоні, яку йому не дають будувати демократи, відмовляючи у бюджетних коштах.
Зате він згадав про реформи системи покарань та про First Step Act — закон, який дає шанс особам, звинуваченим у дрібних правопорушеннях, щодо якого адміністрації вдалося порозумітись із Конгресом.
Це був другий виступ про стан держави Дональда Трампа. Він припав на період глибоких поділів у Вашингтоні в момент, коли йому на п’яти наступають прокурори з групи Роберта Мюллера, який веде слідство щодо зв’язків президента з Росією.
Його популярність в опитуваннях стоїть на рівні всього 40%, а країну чекає чергова баталія за бюджет після 35 днів паралічу уряду, викликаного спором за гроші на стіну на південному кордоні.
Ситуація у Вашингтоні останніми тижнями була настільки напруженою, що деякі демократи не чекали звернення, щоб висловити свою думку щодо президента і стану держави під його керівництвом.
Ньюйоркський сенатор Чак Шумер, голова меншості, виступив у сенаті із заявою, що адміністрація Дональда Трампа підупадає і охоплена хаосом, тому важко повірити його обіцянкам.
Він також висловив сумнів, ніби Трамп може об’єднати країну. «Здається, що кожного року президент просипається в день звернення і відчуває потребу об’єднання, потім наступні 364 дні в році працює над тим, щоб поділяти нас», — сказав Шумер.
Звернення про стан держави — це найважливіший щорічний виступ американського президента. Глава держави виголошує його перед об’єднаними палатами Конгресу, він транслюється наживо більшістю телеканалів.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».