Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 20:32

Захід зближується зі Сходом

Rate this item
(0 votes)

Днями Євросоюз і Японія підписали Угоду про створення найбільшої у світі зони вільної торгівлі. Переговори щодо зазначеної Угоди тривали майже чверть століття, принаймні від початку 1990-х років. Донедавна на заваді остаточній редакції Угоди про зону вільної торгівлі були сподівання Євросоюзу та Японії домовитися із США.

За часів адміністрації президента Барака Обами тривали переговори щодо створення відразу двох зон вільної торгівлі за участі США. На Атлантичному узбережжі Америки мала бути створена Євроатлантична зона вільної торгівлі США та ЄС. Натомість на Тихоокеанському узбережжі мала з’явитися Тихоокеанська зона вільної торгівлі.
Але адміністрація президента США Дональда Трампа згорнула обидва переговорних процеси. Навіть більше — США втягнулись у торговельно-тарифну війну з Китаєм.
Таке стрімке згортання ліберальних норм і правил світової торгівлі змусило ЄС і Японію нейтралізувати протиріччя та підписати нарешті Угоду про створення двосторонньої зони вільної торгівлі.
Відразу після цієї події Токіо відвідала бундесканцлер Ангела Меркель. Німеччина зацікавлена у збереженні максимально ліберальних правил світової торгівлі, які залишають Німеччину чемпіоном світу за показниками експорту.
У свою чергу, Японія, граючи складну гру із США, Китаєм і Росією, хоче показати свої можливості взаємовигідних домовленостей з Євросоюзом. Торговельні домовленості з Японією повертають у вищу лігу світової торгівлі також Євросоюз.
Зважаючи на ці обставини, Китай отримує додаткові аргументи у суперечці із США щодо збереження ліберальних норм вільної торгівлі у глобальному масштабі.
Тому новина про Угоду між ЄС і Японією є недоброю для Трампа і прихильників руйнування багатосторонніх угод, на яких тримається ліберальний проект глобалізації.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».