Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 18:08

Колеги по... санкціях

Rate this item
(0 votes)

30 січ­ня 2019 ро­ку у Мос­кві по­бу­вав мі­ністр за­кор­дон­них справ Іра­ну Му­хам­мад Алі Аль-Ха­кім. На­галь­ність ро­сій­сько-іран­ських кон­суль­та­цій обу­мов­лює­ть­ся за­гос­трен­ням між­на­род­них проб­лем, які є спіль­ни­ми для обох дер­жав.

Звичайно, ключовою такою проблемою є відновлення американських економічних санкцій проти Ірану. Попри політичні декларації керівництва Євросоюзу щодо намірів захищати європейські фірми від переслідувань за недотримання американських антиіранських санкцій більшість транснаціональних корпорацій з європейською пропискою штаб-квартир згорнули бізнес в Ірані.

Причин тому декілька. Насамперед вплив американських акціонерів у цих компаніях є потужним, але не менш важливо, що обсяг їхньої торгівлі із США набагато більший, аніж з Іраном.
На цьому тлі поки що гарною новиною для Ірану є те, що країну не ізолювали від системи міжнародних міжбанківських розрахунків. Власне, це зробили тільки американці, але «азійський сектор» розрахунків залишився працювати.
Іран продовжує торгувати нафтою передусім із Китаєм, Індією та Японією. Китай, зрозуміло, до американських рекомендацій припинити цю торгівлю дослухатися не збирається. Натомість Делі та Токіо роблять вигляд, що закликів із Вашингтона не чують.
 Москва і Тегеран, звичайно, стурбовані демпінгом на ринку нафти з боку Саудівської Аравії та невизначеністю цін на нафту, зважаючи на глибоку і тривалу політичну кризу у Венесуелі. Тенденція до здешевлення нафти може потужно вдарити по економіці як Росії, так і Ірану.
Зменшення прибутків від торгівлі енергоносіями, скоріше за все, позначиться на зовнішньополітичних амбіціях Москви і Тегерана. Поки що Росія не прислуховується до вимог Ізраїлю щодо виведення іранських військ із Сирії. Але у міру погіршення економічного становища Іран сам буде вимушений обмежити свою регіональну активність.
Водночас на іранському прикладі Росія має нагоду побачити довготривалий ефект від дії міжнародних економічних санкцій. Проте поки що переговори у Москві довели, що Росія та Іран не готові корегувати свій курс на міжнародній арені.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».