Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 17:51

Пакистан шукає вихід із глухого кута

Rate this item
(0 votes)

У різ­но­ма­ніт­них рей­тин­гах між­на­род­них ор­га­ні­за­цій іс­лам­ська дер­жа­ва Па­кис­тан за­ли­шає­ть­ся у гли­бо­ко­му під­ва­лі со­ці­аль­но-по­лі­тич­них та еко­но­міч­них по­каз­ни­ків. Піс­ля про­ве­ден­ня у трав­ні 1998 ро­ку ви­про­бу­вань ядер­ної зброї до­дат­ко­вим го­лов­ним бо­лем для Па­кис­та­ну ста­ла внут­ріш­ньо­по­лі­тич­на не­ста­біль­ність.

Вона тільки посилилася після 11 вересня 2001 року, коли США увійшли до сусіднього Афганістану у спробі боротьби з радикальним ісламським тероризмом. Але президент США Дональд Трамп ще у 2017 році звинуватив власті Пакистану у подвійній грі та максимально скоротив фінансову допомогу цій країні.
На цьому тлі на загальних виборах 2018 року до влади у Пакистані прийшов популярний гравець у крикет Імран Хан. Йому треба віддати належне, адже Хан намагається шукати вихід із глухого кута, одночасно граючи на декількох шахових дошках.
Пріоритетним завданням є мінімізація ризиків безпеці Пакистану. Заради цього пакистанські власті активізували дипломатичні переговори зі «стратегічним ворогом» — Індією. Сторони відновили практику обміну координатами ядерних об’єктів, аби уникнути ризику удару по цих об’єктах.
Також Імран Хан ініціював нормалізацію відносин зі ще одним сусідом — Іраном. Традиційно переважно сунітський Пакистан, який є союзником Саудівської Аравії, має напружені відносини з шиїтським Іраном. Тегеран регулярно протестує проти переслідування пакистанських шиїтів у місті Карачі, але на нормалізації пакистансько-іранських відносин наполягає Китай.
Пекін хоче, аби нормальні відносини між Ісламабадом і Тегераном забезпечували надійний транзит іранської нафти до Китаю. У свою чергу, після відновлення режиму американських економічних санкцій Іран зміцнює периметр своїх кордонів.
Спільною проблемою для Ірану і Пакистану є невизначена ситуація у сусідньому Афганістані. Водночас Тегеран і Ісламабад мають спірну проблему у прикордонному Белуджистані.
Одночасно заграючи з ворогами Саудівської Аравії, Імран Хан домігся саудівської реакції. Аби збалансувати ситуацію, Саудівська Аравія вирішила збільшити інвестиції у пакистанську економіку.
Ці гроші виглядають більш реальними, аніж проект транснаціонального концерну «Екксон-Мобіл», який готовий інвестувати кошти у геологічну розвідку нафтоносних родовищ на території Пакистану та у прилежній зоні шельфу.
Наведені факти засвідчують, що уряд Імрана Хана принаймні намагається шукати і знаходить варіанти активної політики, яка у разі успіху має вивести Пакистан на більш пристойні позиції у міжнародних рейтингах і головне — поліпшити соціально-економічне і політичне самопочуття самих пакистанців.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».