Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 10:06

Виклики для майбутніх виборів в Україні

Rate this item
(0 votes)

Для майбутніх президентських і парламентських виборів в Україні сьогодні існує цілий ряд викликів, здатних серйозно зашкодити електоральному процесу.

Серед них — гібридна агресія Кремля, можливість нових збройних провокацій із боку Росії, а також підконтрольні олігархам ЗМІ та популізм окремих кандидатів, сказав у коментарі Укрінформу за результатами засідання в середу Трансатлантичної цільової групи з питань виборів в Україні й громадянського суспільства представник Німецького фонду Маршалла в США Джонатан Катц.
«Передусім найбільш важливо забезпечити проведення вільних, справедливих і прозорих виборів», — зауважив експерт у контексті основних вимог до будь-якого виборчого процесу.

Водночас, за його словами, вибори Президента й парламенту, заплановані в Україні на наступний рік, «викликають особливе занепокоєння у зв’язку з намаганнями Росії втрутитися в процес». Він підкреслив, що за досвідом росіяни здійснювали такі спроби як у передвиборчий період, так і безпосередньо в день голосувань.
«Насамперед це питання кібербезпеки», — пояснив експерт, додавши, що в цьому контексті США та інші країни Заходу взаємодіють з Україною.
Крім того, за його словами, не виключаються нові військові провокації з боку Росії, «у тому числі масштабні». У цьому зв’язку експерт згадав, що в разі їх виникнення частковий воєнний стан в Україні, запроваджений на 30 днів, може бути продовжений, і це також матиме потенційний негативний вплив на електоральний процес.
Паралельно, за його словами, для виборів в Україні існують виклики внутрішнього характеру, пов’язані із забезпеченням чесного й прозорого майданчика для всіх кандидатів. Зокрема, йдеться про використання в кампаніях ЗМІ, які контролюються олігархами й політичними фракціями та здійснюють підтримку лише окремих кандидатів.
«Україна має міцне громадянське суспільство, однак незалежні медіа не є такими потужними, як це мало би бути. Це дійсно обмежує та створює виклики для нових кандидатів, які висувають свої кандидатури, в плані спілкування з українським суспільством під час виборів», — пояснив експерт.
Ще одним викликом Джонатан Катц назвав використання популістських підходів потенційними учасниками майбутніх виборів.
«Незрозуміло, хто з кандидатів дійсно прихильний до реформ, хто реально відстоюватиме курс на євроатлантичну інтеграцію, підтриману більшістю українців, і хто по-справжньому кине виклик корупції», — зауважив експерт.
Як повідомляв Укрінформ, у середу відбулося засідання Трансатлантичної цільової групи з питань виборів в Україні та громадянського суспільства на тему «Хто, що, чому: Початок президентської кампанії — 2019 в Україні». Участь у заходах узяли експерти, соціологи, політики, дипломати, журналісти у Вашингтоні, Брюсселі й Києві.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».