Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Листопад 2018 00:01

"Недипломатичний" другий тур

Rate this item
(0 votes)

28 лис­то­па­да 2018 ро­ку у Гру­зії від­був­ся дру­гий тур пре­зи­дент­ських ви­бо­рів. Обид­ва кон­ку­рен­ти до учас­ті у ви­бо­рах ма­ли за пле­чи­ма дип­ло­ма­тич­ний до­свід, але ви­бор­ча кам­па­нія ви­яви­ла­ся да­ле­кою від дип­ло­ма­тич­но­го ети­ке­ту. Не­за­леж­ні спос­те­рі­га­чі за­зна­ча­ють, що кон­ку­рен­ти ве­ли до­сить бруд­ну пе­ред­ви­бор­чу кам­па­нію.

Місяць тому незалежний кандидат Саломе Зурабішвілі, яку підтримала правляча партія «Грузинська мрія — демократична Грузія», не змогла отримати більше половини голосів виборців: у першому турі кандидат від опозиційної партії «Національний рух» Григол Вашадзе відстав від неї лише на один відсоток.
За Вашадзе фактично стоїть опальний екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі. Зурабішвілі нагадала, що у 2004 році Саакашвілі запросив її — громадянку Франції стати міністром закордонних справ. Тепер її звинувачують у проросійській орієнтації.
Вона також нагадала, що її опонент Вашадзе розпочинав свою дипломатичну кар’єру у Міністерстві закордонних справ СРСР.
У свою чергу, Вашадзе не нехтував відвертими популістськими обіцянками найбіднішим прошаркам виборців. Зокрема, він обіцяв збільшити пенсії до 400 ларі (на дату голосування середня пенсія була 180 ларі, тобто близько 60 доларів).
Правляча партія намагалася максимально використати у другому турі адміністративний ресурс, натомість Вашадзе розраховував на підтримку представників інших опозиційних сил.
Зокрема, Давид Бакрадзе, який брав участь у першому турі виборів як кандидат під партії «Європейська Грузія», закликав своїх прихильників підтримати у другому турі Вашадзе.
Активісти правлячої партії лякали співгромадян, що у разі перемоги Вашадзе країна рухатиметься до громадянської війни, адже у такому разі до Грузії зможе за бажання повернутись екс-президент Міхеіл Саакашвілі.
У першому турі виборів явка була менше половини зареєстрованих виборців. Владна партія закликала виборців до активного голосування, не стільки на підтримку «кандидата від олігарха» Бідзіни Іванішвілі, скільки проти «ризику повернення авторитарного режиму Саакашвілі».
Незалежні грузинські політологи не виключали навіть варіанта вуличних протестів прихильників Міхеіла Саакашвілі, якщо переможницею другого туру з невеликим відривом у кількості голосів буде оголошена Зурабішвілі.
Станом на 29 листопада ЦВК Грузії оприлюднила попередні результати виборів.
За підсумками підрахунку 99,7% бюлетенів, Зурабішвілі набирає 59,56% голосів виборців, а її суперник, кандидат від опозиційної партії «Єдиний національний рух» Григол Вашадзе, — 40,44%.
Таким чином, незалежний кандидат Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партія «Грузинська мрія», перемагає на виборах президента Грузії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».