Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Листопад 2018 23:58

Євросоюз поділив коло військово-технічних завдань

Rate this item
(0 votes)

Під­пи­са­на Уго­да про умо­ви ви­хо­ду Ве­ли­кої Бри­та­нії з ЄС при­ско­ри­ла кон­со­лі­да­цію кра­їн-чле­нів, які за­ли­шаю­ть­ся у скла­ді Єв­ро­со­юзу. При­най­мні кон­крет­них об­ри­сів на­би­рає про­цес по­глиб­лен­ня анон­со­ва­ної ще у Ма­аст­ріхт­сько­му до­го­во­рі 1992 ро­ку спіль­ної обо­рон­ної по­лі­ти­ки.

Нині здається, що у провідних країнах ЄС — Німеччині і Франції — з’явилася політична воля закликати себе та інші країни — члени ЄС самостійно та більш відповідально вирішувати проблеми європейської безпеки заради створення сприятливих умов для забезпечення високого рівня економічного розвитку.

У рамках створення збройних сил Євросоюзу розпочався поділ ролей. Зазначений поділ затверджено у рамках прийнятої ще 13 листопада 2017 року 23 країнами ЄС Угоди про постійне структуроване співробітництво в галузі оборони.
Тоді Велика Британія, Данія і Мальта оголосили цей проект дорогим і непотрібним. Тепер позиція члена НАТО Данії, так само як і нейтральної Мальти, не змінилася. Більш конструктивно щодо спільної оборонної політики ЄС ставляться нейтральні Австрія, Швеція і Фінляндія.
Певним успіхом ЄС можна вважати згоду Польщі, яка позиціонує себе як найбільш стійкий союзник США в Євросоюзі, на участь у спільних програмах ЄС, спрямованих на боротьбу з кібернетичними загрозами.
Щодо інших спільних оборонних програм стало відомо, що Греції запропоновано керувати академією розвідки та загонами спеціального призначення. Франція і Швеція повинні взяти на себе створення сучасного аналітичного центру.
Німеччина зобов’язана до 2025 року завершити створення невидимих безпілотних літальних апаратів та модернізацію вертольотів «Тигр». Італія керуватиме проектом із протидії ворожим безпілотним літальним апаратам.
Естонія плануватиме створення модульної системи для різних місій. Франція керуватиме проектом створення нового покоління ракет середньої дальності та формуватиме сили швидкого реагування. Чехія разом із Польщею розроблятимуть проект протидії кібернетичним війнам.
Отже, вперше проект спільної оборони ЄС стартував насправді і серйозно. Україна таким чином отримала можливість поглиблено співпрацювати у сфері національної оборони не тільки з НАТО, а й з країнами — партнерами з Європейського Союзу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».