Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Листопад 2018 14:50

Перемога «бразильського Трампа»

Rate this item
(0 votes)

28 жовт­ня 2018 ро­ку у дру­го­му ту­рі пре­зи­дент­ських ви­бо­рів у Бра­зи­лії зі­йшлись умов­но лі­во­цен­трист­ський кан­ди­дат Фер­нан­до Ад­дад і пра­вий по­пу­ліст Жа­їр Бол­со­на­ру. За два тиж­ні, які ми­ну­ли між пер­шим і дру­гим ту­ра­ми, емо­цій­на на­пру­га ви­бор­чої кам­па­нії до­сяг­ну­ла сво­го най­ви­що­го рів­ня.

Аддад стверджував, що вибір на користь Болсонару — це обрання неофашизму. У свою чергу, Болсонару звинувачував свого опонента у корупційних зв’язках із бразильською профспілковою «мафією».

Загалом логіка фінальної стадії виборчої кампанії не змінила розстановки сил. Фернандо Аддад так і не спромігся перехопити ініціативу та вплинути на електорат, закликавши його змінити свій вибір у першому турі.
Нагадаємо, що у Бразилії виборці віком від 18 до 59 років зобов’язані голосувати, якщо не хочуть отримати адміністративний штраф. Болсонару вдалося прихилити на свій бік більшу частину середнього класу, пообіцявши йому традиційні блага у вигляді зменшення рівня оподаткування, системної боротьби з корупцією та злочинністю.
Енергійність і харизма 63-річного Болсонару привернули до нього також молодший за віком електорат. Натомість бразильські лівоцентристи так і не знайшли шляху до умів та сердець виборців.
Перемога Болсонару має вагомий результат як для самої Бразилії, так і для всієї Латинської Америки. У внутрішньополітичному сенсі Бразилія здійснила поворот від соціал-демократичних експериментів до класичного неоліберального економічного курсу.
Аналогії між Болсонару і Трампом підкріплюються неодноразово висловленими симпатіями до Сполучених Штатів Америки. Політичний стиль Болсонару, орієнтований на популістські гасла та емоції, вдало доповнив бразильську ментальність, що й забезпечило йому перемогу.
Утім, проблема таких політиків полягає в тому, що реалії повсякденного життя часто приводять до відносно швидкого розчарування виборців.
Однак поки що Жаїр Болсонару святкує перемогу, породивши нові надії і демонструючи волю до змін.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».