Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Листопад 2018 14:41

Грузини відклали вібір на другий тур

Rate this item
(0 votes)

28 жовт­ня 2018 ро­ку від­бу­ли­ся ви­бо­ри пре­зи­ден­та Гру­зії. Це — остан­ні пря­мі ви­бо­ри гла­ви дер­жа­ви. Піс­ля на­бут­тя чин­но­сті змін до Кон­сти­ту­ції на­ступ­но­го пре­зи­ден­та оби­ра­ти­ме гру­зин­ський пар­ла­мент.

Цього разу балотувалися 25 кандидатів, але реальні приблизно однакові шанси на перемогу мали лише троє претендентів.
Лідером перегонів упродовж більшої частини виборчої кампанії була незалежний кандидат Соломе Зурабішвілі, яку підтримала правляча партія «Грузинська мрія».

Соломе народилась у Франції, але за президентства Міхеіла Саакашвілі вона повернулася на історичну батьківщину і навіть була у його уряді міністром закордонних справ.
Її головний конкурент Григол Вашадзе був підтриманий опозиційною коаліцією включно з партією Саакашвілі «Єдиний національний рух». Від цієї ж партії відколовся Давід Бакрадзе, який балотувався від партії «Європейська Грузія».
Незалежні спостерігачі за виборами зазначали, що виборча кампанія була брудною та багатою на компромат проти всіх основних кандидатів.
На фініші перегонів телеканал «Руставі-2» оприлюднив таємні записи розмов, які підтверджують корупцію у верхніх ешелонах влади представників правлячої партії.
До останнього етапу виборчих перегонів чимало виборців не були готові зробити осмислений вибір. Зрештою, остаточний вибір було відкладено до голосування у другому турі перегонів, до якого вийшли Соломе Зурабішвілі і Григол Вашадзе.
Тож грузинські виборці мають нагоду обрати першу у своїй історії жінку-президента або кандидата від опозиції. Результат цікавий, адже ці вибори по суті репетиція перед парламентськими виборами 2020 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».