Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Листопад 2018 14:19

Сирійський глухий кут

Rate this item
(0 votes)

27 жовт­ня 2018 ро­ку у Стам­бу­лі за іні­ці­ати­вою ту­рець­ко­го пре­зи­ден­та від­бу­ли­ся пе­ре­го­во­ри що­до Си­рії за учас­ті бун­дес­канц­ле­ра Ан­ге­ли Мер­кель, пре­зи­ден­та Фран­ції Ем­ма­ню­еля Мак­ро­на, ро­сій­сько­го пре­зи­ден­та Во­ло­ди­ми­ра Пу­ті­на і ту­рець­ко­го пре­зи­ден­та Ре­дже­па Ер­до­га­на.

Кожен з учасників переговорів має власні уявлення щодо алгоритму вирішення сирійської проблеми.

Німецький інтерес полягає у забезпеченні умов для поетапного повернення до Сирії декількох мільйонів біженців. Із такою позицією солідарна Франція, яка також наполягає на стабілізації становища на Близькому Сході загалом.
Туреччина, яка має сирійську війну фактично у своєму передпокої, безпосередньо зацікавлена у власній безпеці, а отже, у завершенні конфлікту.
Інтереси Росії насамперед пов’язані з бажанням не допустити використання території Сирії для побудови газопроводів із Близького Сходу до Середземномор’я. Також Сирія є останньою ставкою Кремля у цьому регіоні та способом декларувати свою присутність у вищій лізі світової політики.
Ефективність стамбульської зустрічі була обмежена неучастю у переговорах США, Ізраїлю та Ірану. Сполучені Штати Америки передусім наполягають на гарантуванні безпеки Ізраїлю та попередили Сирію та Іран, що обстріли ізраїльської території з населеного палестинцями сектора Газа означатиме оголошення війни Ізраїлю.
За такого розкладу ситуації навколо Сирії не варто було розраховувати на справжній прорив. Зокрема, неврегульованою залишається ситуація навколо сирійського міста Ідліб.
Саме на цій території, починаючи від весни поточного року, коли «Ісламська держава» почала зазнавати серйозних поразок від Росії і США, концентрувалися загони бойовиків, які не готові остаточно складати зброю.
На початку осені Росія і Туреччина домовилися, що Росія не буде з повітря підтримувати наступ на Ідліб сирійських та іранських військ. Складно відбуваються переговори про умови надання гарантій бойовикам, які можуть залишити Ідліб.
Отже, вивести з глухого кута процес завершення війни у Сирії неможливо за наслідками одного або декількох зустрічей у верхах. Але у міру затягування конфлікту шанси зберегти територію Сирії нерозділеною тануть як сніг улітку.
Експерти ведуть мову про появу принаймні трьох зон впливу. Росія намагається застовпити за собою провінцію Латакія, де перебувають військові бази Тартус і Хмеймім. Туреччина планує викроїти собі контроль над курдською частиною Сирії.
Нарешті, сирійські суніти готові консолідувати власну державність, питання тільки у тому, чи буде вона ідеологічно близькою до радикалів, чи стане більш поміркованою. Поки що світова спільнота таку реальність визнати не готова.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».