Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 12:18

Вибухові авганські вибори

Rate this item
(0 votes)

Внутрішньополітичні протиріччя на три роки відклали проведення парламентських виборів в Афганістані. Легальній афганській владі спочатку не вдавалося погодити процедуру реєстрації виборців, потім виникли ускладнення з новим виборчим законом.

Ще на початку весни поточного року були сподівання, що може бути досягнутий компроміс із рухом Талібан, аби долучити його до демократичного політичного процесу.
Але архаїчна політична культура Талібану вкотре виявилася несумісною з демократичними виборчими процедурами.
У підсумку 20–21 жовтня 2018 року вибори відбулися, незважаючи на спроби талібів їх зірвати.

Офіційно кандидати від руху Талібан не були допущені до виборів, позаяк перебувають поза легальним політичним процесом.
В афганському політичному просторі залишаються прихильники переговорів із талібами. У жовтні 2018 року виповнилося сімнадцять років від часу, коли таліби були усунуті від влади в Кабулі, відтоді Афганістан продовжує тупцювати у багнюці суспільного протистояння.
Попри зусилля країн — членів НАТО створити за західними стандартами афганську національну армію вона виявляється лише умовно боєздатною. В афганських провінціях, які межують із Пакистаном, фактична влада належить талібам та їхнім прихильникам. Цей факт досі залишає напруженими афганськопакистанські відносини.
Недавно обраний прем’єрміністр Пакистану Імран Хан вимагає від Кабула надання автономії афганським пуштунам. Насправді пуштунські племена по обидва боки афганськопакистанського кордону фактично незалежні як від Кабула, так і від Ісламабада.
Власне, ці райони і є оплотом талібів, куди зусилля військових підрозділів НАТО, розквартированих в Афганістані, не доходять.
Вибори, які відбулися в Афганістані, навряд чи принципово змінять ситуацію на краще. Адже в країні відсутні передумови для налагодження міжкланового та міжплемінного діалогу, який був би здатний наблизити Афганістан до виникнення політичної нації.
Натомість тільки присутність військ НАТО залишає Афганістан у колі відносно цивілізованих країн світу та страхує афганців від повернення середньовічної практики тотальної влади талібів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».