Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 12:16

Посланець США у Кремлі

Rate this item
(0 votes)

У Москві побував радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон. Переговори у Кремлі пройшли на тлі гучного мовчання Білого дому, який так і не висловив співчуття після теракту у Керченському політехнічному технікумі.

Вагомим фактором інформаційного супроводу переговорів також стали заяви спеціального представника Державного департаменту США по Україні Курта Волкера, який заявив, що відмова Кремля виконувати Мінські угоди означатиме поступальне посилення економічних санкцій проти Росії.
Зазначені тенденції дають підстави реконструювати непублічні аргументи сторін на переговорах.

Кремль свідомо затягує час до циклу виборів президента і парламенту у 2019 році в Україні, відмовляючись іти на будь-які поступки навіть ціною пристосування до режиму санкцій.
У свою чергу, США також вичікують, що нові санкції не просто дестабілізують авторитарну політичну систему влади Путіна, а й прискорять її неминучий крах. Показово, що цей раунд російсько-американських переговорів пройшов за тиждень до проміжних виборів конгресменів і сенаторів у США.
Цього разу американські власті змінили акценти, звинувачуючи у втручання в поточну виборчу кампанію вже не тільки російських, а й китайських хакерів. Пекін, так само як і Москва, спростовує ці звинувачення.
Крім донбаської теми, на переговорах була присутня проблема сирійського мирного врегулювання. Наприкінці поточного тижня планували переговори щодо замирення в Сирії. США наполягають на тому, що з території Сирії слід вивести іранські та російські війська.
Але як із донбаського, так і з сирійського питань позиції Москви і Вашингтона залишаються діаметральними. Не викликало захвату в Кремлі й продовження турне Болтона на Кавказі.
Зокрема, радник президента США з питань національної безпеки відвідав Азербайджан, Грузію і Вірменію. Вашингтону важливо з’ясувати тенденції розвитку політичного процесу. Грузія готова до президентських виборів. Вірменія готується до дострокових парламентських виборів.
Дестабілізація ситуації на Кавказі відбувається з урахуванням загострення територіальних протиріч між Чечнею та Інгушетією та у Кабардино-Балкарії.
Джон Болтон підтримав ініціативи залучення Азербайджану, Грузії, можливо Вірменії, до балтійсько-чорноморської осі держав включно з Україною.
Подальший розвиток подій значною мірою залежить від результату проміжних виборів 6 листопада у США. Збереження в обох палатах Конгресу більшості республіканців може дати Трампу нагоду продовжити свою зовнішню політику з оглядом на підготовку до другого президентського терміну.
Натомість імовірний реванш Демократичної партії може загрожувати йому неприємностями із започаткуванням процедури імпічменту та достроковим перетворенням на «кульгаву качку». Від цього вибору залежить послідовність або зміна позиції США щодо актуальних міжнародних проблем.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».