Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 10:09

Британія перед викликами Брексіту

Rate this item
(0 votes)

Півроку залишається до завершення правової процедури виходу Великої Британії з Євросоюзу. На щорічних партійних конференціях британських парламентських партій ця тема стала найбільш гострою.

Прем’єрміністр Тереза Мей, виступаючи на конференції Консервативної партії, наголосила на своїй рішучості домагатися поступок від Євросоюзу. Вона заявила, що Британію не влаштовують обидва варіанти виходу, які запропонували в Євросоюзі.

Перший варіант пропонує залишитися в митному союзі ЄС, що фактично перекреслює логіку ідеологів виходу Британії. Адже в такому випадку Лондону все одно доведеться виконувати директиви Брюсселя та підпорядковуватися спільним з ЄС торговельним правилам.
Другий варіант, на думку Євросоюзу, м’якший, передбачає збереження зони вільної торгівлі між Британією та ЄС, зокрема Північна Ірландія (Ольстер) у такому випадку залишатиметься на особливих умовах в ЄС, що дасть можливість вирішити питання митного кордону з Ірландією.
У відповідь на ці пропозиції Тереза Мей заявила, що Британія готова вийти з Євросоюзу і без формальної угоди.
Опозиційна Лейбористська партія вустами свого лідера Джеремі Корбіна не лише розкритикувала Терезу Мей за авантюрність і недалекоглядність, а й вирішила перехопити політичну ініціативу.
Лейбористи наполягають на голосуванні вотуму недовіри уряду Терези Мей у питанні організації повторного референдуму щодо виходу Британії з ЄС.
Якщо консерватори заблокують цю ініціативу, лейбористи анонсували готовність організувати громадський рух з опорою на британських європейських оптимістів, аби домогтися проведення позачергових парламентських виборів.
Насправді обидві ініціативи незалежно від того, чи будуть вони реалізовані і чи відбудеться це у будьякій послідовності, здатні заблокувати процес виходу Британії з ЄС. Це загрожує великою не тільки політичною, а й фінансовою кризою, адже Британія категорично відмовилася робити свій внесок до бюджету ЄС до часу завершення процедури виходу.
Ситуацію, яка склалася, за місяць на надзвичайному саміті має розглянути Євросоюз. Поки що здається, що у Брюсселі вичікують, чим завершаться нинішні міжпартійні маневри у Лондоні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».