Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 10:40

Популісти готуються...

Rate this item
(1 Vote)

Уже за рік у новому Європейському парламенті більшість можуть здобути євроскептики. Хоча проблеми з Брексітом дискредитували в очах європейських виборців ідею виходу з ЄС, але реформи, запропоновані євроскептиками, означають повну деструкцію нинішнього Євросоюзу.

Можливе збільшення представництва популістів у майбутньому Європарламенті викликає зростаючу стурбованість у Брюсселі та інших столицях ЄС.
Це може завадити провідним правим і лівим партіям контролювати парламент і сильно ускладнить плани обрання наступників на найважливіші посади в ЄС, які звільняться у 2019 році: голів Європейської комісії, Європейської Ради і Європейського Центрального банку.

Це також може пригамувати амбіції президента Франції Емманюеля Макрона, який хоче реформувати Євросоюз.
Якщо популісти покажуть добрий результат, а потім об’єднаються і створять в Європарламенті один спільний блок, то можуть мати досить сили для реалізації своєї програми для ЄС.
Для популістів 2019 рік стане перевіркою їхньої здатності до об’єднання в ситуації, коли так багато їх розділяє. Після Брексіту і недавніх виборчих успіхів в окремих країнах це буде для них найкраща оказія, яку вони колись мали — і яку ще можуть мати, щоб контролювати Європейський парламент.
Ніколя Бей, член французького Національного фронту Марін Ле Пен і співголова фракції «Європа народів і свободи» (ENL) в Європарламенті, говорить про «справжню альтернативу» його партії.
Ця альтернатива не буде вже виключно критикою ЄС, а буде «справжнім європейським проектом, який передбачає створення інакше запроектованої Європи».
Нині з 751 євродепутата 151 представляє угруповання, відкрито критичні або ворожі до ЄС, а щонайменше 12 залишаються позафракційними.
Хоча правоцентристська Європейська народна партія (EPP), скоріше за все, залишиться домінуючою політичною силою, популісти показали добрі результати на останніх виборах, а склад майбутнього Європарламенту може підтвердити цей тренд.
Німецька крайня права AfD, наприклад, мала останнім часом тільки одного євродепутата, але на німецьких виборах отримала 12,6% голосів. Популістський Рух п’яти зірок і Права ліга отримали в цьому році найбільше голосів на виборах в Італії, а в Австрії Партія свободи (FPO) увійшла у правлячу коаліцію.
Виборчі поразки лівоцентристських партій у Франції, Німеччині й Італії і вихід Великобританії з ЄС (разом з 73 євродепутатами) також буде мати вплив на політичну ситуацію.
Минулого місяця під час зустрічі у Венеції лідерка Національного об’єднання Марін Ле Пен оголосила про створення «Союзу народів Європи», сподіваючись на формування середовища навколо нової доктрини своєї партії і зміцнення її присутності в Європарламенті. Цей створений ad hoc союз включає також таких нових членів, як чеська партія «Свобода і безпосередня демократія», болгарська «Воля» чи грецька Nea Dexia («Нова Правиця»).
Метою, як говорить Бей, є «збільшення кількості національностей, євродепутатів і правлячих партій» так, щоб «мати значний вплив» на Європарламент. Недавно, коли Бей зустрівся з членами малої іспанської партії Vox, він «передав знак миру» фінським і шведським популістським партіям.
Популісти на всьому континенті відмовляються від найбільш радикальних елементів своїх програм, щоб притягнути нових виборців. Французьке Національне об’єднання після зміни назви сподівається на політичний зиск від стратегії пом’якшення ідеологічної лінії — процесу, який розпочався перед торішніми президентськими виборами.
Його члени вже перестали бути відвертими прихильниками «Фрексіту» чи виходу із зони євро. Подібна ситуація в Італії, де є уряд коаліції Ліги і Руху п’яти зірок — незважаючи на те, що раніше в їхніх програмах були такі пропозиції.
Брексіт також виявився не дуже привабливим гаслом, на що дехто розраховував. Бей говорить, що, на його думку, «вибір, який здійснила Великобританія, не був шкідливим».
Але додає: «Ми бачимо, що люди хочуть іншу Європу, тому будемо грати цією картою. Хочемо нових переговорів щодо ЄС, а не «Фрексіту».
Пропозиції реформ ЄС, пропоновані Національним об’єднанням, Брюссель вважає радикальними. Однією з них є ліквідація Єврокомісії, яка — на думку Бея — «вирішує про все» і «виконує вимоги фінансових ринків».
Виконавчий орган ЄС повинен бути замінений невеликою структурою у формі «генерального секретаріату, відповідального за дотримання норм», які виконуватимуть політичну функцію лише на рівні конкретних проектів.
Черговою євроскептичною силою в Європарламенті є Європа партії «Свобода і безпосередня демократія» (EFDD), з якої після Брексіту відійде 19 депутатів, що представляють британську Партію незалежності Сполученого Королівства (UKIP).
Йорг Мойтен, єдиний в Європарламенті представник німецької AfD, також є членом EFDD, але, враховуючи непевне майбутнє цієї групи, говорить, що збирається використати нинішню каденцію для «пошуку союзників і створення нової групи» перед виборами у 2019 р.
«Очікую, що після виборів в Європарламенті буде 15 або трохи більше членів AfD», — говорить Мойтен і додає, що веде переговори про союз з австрійською FPO (яка нині належить до фракції ENL Ніколя Бея).
Разом з іншими євроскептичними партіями AfD виступає проти нинішньої політики Євросоюзу стосовно міграції і біженців, але підтримує вільний ринок і хоче вийти із зони євро.
Але AfD хоче, щоб Німеччина залишилась у реформованому ЄС. «Питання, чи хочемо ми революцію або реформи. Вважаю, що ми маємо творити кращий, менший Євросоюз, а не ліквідувати його», — переконаний Мойтен. На його думку, якщо ЄС набере властиву форму, то матиме багато позитивних рис для своїх членів.
Проте незалежно від усіх розмов про більшу кількість парламентарів і нові союзи існують серйозні сумніви щодо того, чи євроскептики в стані створити одну, спільну парламентську силу.
Утім, найбільш фундаментальна відмінність між окремими групами популістів — у їхньому ставленні до євро. Вироблення спільної позиції з цього питання (а також із багатьох інших) може виявитися великою проблемою.
Популісти мусять представити конкретні пропозиції, тоді як нині їх головним посланням є критика. Вони повинні визначитися: хочуть бути євроскептиками чи єврофобами...

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».