Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 10:24

Мексиканські пристрасті

Rate this item
(0 votes)

Виборча кампанія у Мексиці виходить на фінішну пряму: 1 липня 2018 року громадяни країни повинні обрати в одному турі президента країни та депутатів Конгресу і сенату.
Політична ціна виборчої кампанії дуже висока й важко спрогнозувати її підсумки, тим паче що перегони засвідчили декілька цікавих тенденцій.

Політичні партії країни, які історично традиційно орієнтувалися на поділ «ліві — праві», на цих загальних виборах у погоні за голосами виборців відмовилися від такої чіткої ідеологічної ідентичності.

Насамперед це стосується правлячої Інституційно-революційної партії Мексики. Її основна політична проблема полягає у тому, що чинний президент країни Енріке Пенья Ньєто не може балотуватися на третій поспіль термін перебування на посаді глави держави.
Одночасно проблем правлячій партії додають конфлікти з адміністрацією Дональда Трампа. Останній не тільки зробив питання побудови стіни на кордоні між США і Мексикою «коником» своєї виборчої кампанії, а й намагається реалізувати цей проект на практиці.
Крім того, у день мексиканських загальних виборів 1 липня 2018 року набуває чинності торговельна війна США проти Канади і Мексики. Адже Дональду Трампу потрібно демонструвати власним виборцям послідовність у реалізації передвиборчих обіцянок.
Не таємниця, що у листопаді поточного року відбудуться вибори конгресменів і сенаторів США, поразка на яких республіканців, на думку багатьох політологів, може привести до ініціювання Демократичною партією США започаткування процедури імпічменту Дональду Трампу.
Тому чи не вперше в історії мексикансько-американських відносин Вашингтон на цих виборах не має прийнятного для себе кандидата у президенти Мексики.
Опозиційна коаліція «За Мексику» висунула на перегони Андреса Обрадора, який у 2006-му і 2012 роках уже їх програвав. Але справжню інтригу виборчій кампанії додають дві жінки.
Як незалежний кандидат балотується дружина колишнього президента Мексики Філіпе Кальдерона — Маргарита Савола.
Проте найбільшою сенсацією виборчої кампанії, яка сплутала всі розрахунки традиційній політичній еліті, є кандидатка від коаліції мексиканських індіанців Марія де Мартінес.
Її напівофіційно підтримує ліворадикальний Рух імені Еміліано Сапати, який 1994 року підняв збройне повстання проти митного союзу Мексики із США.
Помітний вплив на настрої мексиканських виборців матиме результат збірної на чемпіонаті світу з футболу. Але справжніми закулісними гравцями на цих виборах є представники мексиканської наркомафії. Проти них останні два десятиліття офіційна влада веде війну з перемінним успіхом.
Прихильники Руху Сапати звинувачують у зв’язках із наркомафією всіх кандидатів, крім Марії де Мартінес. Ще однією проблемою виборчої кампанії є взаємні звинувачення влади й опозиції у можливій фальсифікації результату виборів.
Зважаючи на це, важко спрогнозувати результат голосування, але, скоріше за все, кандидати, які програють, закликатимуть своїх прихильників на акції протесту після виборів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».