Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 10:26

Гроші не пахнуть...

Rate this item
(0 votes)

Лондон вдає, що не бачить, як російські мільярдери відмивають «брудні гроші» на Островах.
«Панове, ви самі переконаєтеся, що наше місто заслужено вважається найбільш корумпованим місцем на світі. Тут сконцентровано найбільше «брудних грошей» на квадратний метр території», — розповідає путівник екскурсій «Клептократія Тур».

Протягом двох років Роман Борисович, один із прихильників російського опозиціонера Олексія Навального, організує екскурсії по британській столиці і її околицях, показуючи величезні резиденції російських олігархів, політиків та їхніх родин.

За даними Транспаренсі Інтернешнл, у 2017 році в Лондоні чужоземці інвестували 5,4 мільярда доларів із «підозрілих джерел». Саме до таких людей належить приблизно кожна десята нерухомість у центрі британської столиці.
Йдеться не тільки про росіян, але й про українців, азербайджанців, казахів, підозрілих бізнесменів з Африки і Азії.
Британський уряд стверджує, що все уважніше приглядається до «інвесторів зі Сходу». Останні чотири тижні Роман Абрамович, 11й у списку найбагатших росіян (статки оцінюються в 10,8 мільярда доларів), не може отримати британську візу.
Він володіє на Островах немалим майном, у тому числі футбольним клубом «Челсі», який недавно виграв Кубок Англії. Мільярдер не доїхав на гру, оскільки «стандартна процедура видання візи трохи затягнулася». Британська влада заперечує, що не хотіла його допустити на Острови, а речники Абрамовича відмовляються від коментарів.
У Лондоні все голосніше чути вимогу впорядкувати відносини з людьми, які крадуть гроші по всьому світу, а інвестують у Великобританії.
«Зиск, зароблений у світі правового нігілізму, вони хочуть зберегти у стабільній правовій системі», — пояснював журналіст «Гардіан» Лайк Гардінг, виступаючи перед комісією із закордонних справ британської Палати громад.
Комісія стурбована як масштабом напливу «брудних грошей» у Сполучене Королівство, так і можливостями використання їх у політиці.
«Якщо ти — російський олігарх, це означає, що коли подзвонять із Кремля, то мусиш слухняно виконати доручення й інвестувати, скажімо, в будівництво стадіону, проведення розвідувальних дій за кордоном чи на підтримку радикальних правих партій», — пояснив Гардінг.
«Існують певні оцінки квот, які надійшли з Росії у Великобританію протягом останніх 20 років. Думаю, що 100 мільярдів фунтів найближче до правди», — говорить Володимир Ашурков із Фонду боротьби з корупцією, заснованого Олексієм Навальним.
«В Сполученому Королівстві нагромаджуються гроші, а з ними приходять люди зі своєю активністю. Я не впевнений, чи це є те, чого ми хочемо», — сказав депутат Том Кітінг із Royal United Service Institute.
«Гостра риторика пані прем’єр після спроби вбивства Сергія Скрипаля і його дочки 4 березня була пом’якшена появою таблички business as usual на парадних дверях Сполученого Королівства», — яскраво вимовили депутати свій спектицизм щодо політики Терези Мей.
Виняткове здивування комісії викликало відкриття, що 14 березня Лондон наказав депортувати 23 російських дипломатів, але наступного дня в Сіті продали нову емісію акцій «Газпрому» за 750 мільйонів євро. 16 березня російські державні облігації було продано на 4 мільярди доларів, а половина покупців походила з Великобританії.
«Нема жодного пояснення для влади Сполученого Королівства, яка заплющує очі, щоб не бачити, як клептократи і злочинці президента Путіна використовують гроші, відмиті в Лондоні, для корумпування наших друзів, ослаблення наших союзів і підриву віри в наші інституції», — підсумував голова комісії Том Тугендхет.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».