Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 10:00

Трамп дав старт торгівельним війнам

Rate this item
(0 votes)

Днями президент США Дональд Трамп офіційно оголосив про запровадження нових митних тарифів на металургійну продукцію з країн — членів Євросоюзу, Канади і Мексики. Аналогічні митні процедури передбачені на низку товарів китайського виробництва.

Трамп рішуче приступив до реалізації своєї передвиборчої програми щодо створення нових робочих місць у США за рахунок розвитку індустріального виробництва. Реалізувати ці заходи можливо лише на основі проведення жорсткої протекціоністської політики.

Бажаючи переобратися на другий президентський термін, Трамп свідомо обрав такий торговельний курс попри застереження, які лунали від провідних американських економістів. Вони звертали увагу на ризики протекціоністських заходів, посилаючись на історичний досвід світової депресії 1929–1933 років.
Тоді саме протекціоністські заходи з боку США на початку 1930-х років спровокували ефект доміно та поглибили кризу. Існують ризики того, що в наш час події розвиватимуться також шляхом протекціоністських торговельних війн.
Євросоюз поки що демонструє готовність продовжити переговори із США. Аналогічну позицію займають Канада і Мексика. Утім, Китай уже вжив асиметричних протекціоністських заходів щодо товарів США на китайському ринку.
Серйозну стурбованість торговельними війнами висловлює Японія. Зокрема, 7 червня 2018 року у Вашингтоні відбулися переговори Дональда Трампа і прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе. Голова японського уряду закликав до поміркованості у торговельній війні США з Китаєм.
Певну стурбованість Японія висловлює щодо перспектив вирішення північнокорейської ядерної проблеми. У свою чергу, США стурбовані заграванням Японії з путінською Росією.
За два тижні до візиту у Вашингтон Абе зустрівся з Володимиром Путіним, сторони домовилися підписати мирний договір за життя нинішнього покоління.
Крім того, Росія, намагаючись грати на протиріччях між країнами «великої сімки» щодо режиму санкцій, запропонувала Японії взяти участь у реалізації економічних проектів на спірних островах Шикотан, Хабомаї, Ітуруп та Кунашир.
Свою економічну експансію на цих островах Японія розглядає як важливий крок до вирішення проблеми північних територій на свою користь. З іншого боку, Японія демонструє зацікавлення в американській підтримці у протистоянні з Китаєм на спірних островах у Південно-Китайському морі.
Одночасно Японія демонструє готовність збільшити фінансування перебування американських воєнних баз на острові Окінава. Це особливо важливо для Трампа, який й від інших американських союзників вимагає додаткових виплат за гарантії американської воєнної безпеки союзникам.
Отже, торговельні війни США із союзниками тільки висвітлюють їхню асиметричну залежність від воєнно-політичних гарантій США. Зважаючи на це, Трамп намагається використати всі можливі засоби впливу у спробі вирішити на користь США низки торговельних протиріч.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».