Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 31 Травень 2018 18:08

«Шредеризація» Європи

Rate this item
(0 votes)

Останні візити президента Франції і канцлера Німеччини в охоплену західними санкціями Росію свідчать про зростаючі розбіжності у євроатлантичній спільноті.

«Визнаю роль, яку Росія створила для себе: і у своєму найближчому оточенні, і у деяких інших регіонах світу», — заявив президент Франції Емманюель Макрон у Петербурзі після розмов із Володимиром Путіним.
Місяцем раніше француз був у Вашингтоні і пробував відмовити президента Трампа від розриву договору з Іраном, але американець не послухав.

Трамп своїми вчинками налаштував усіх проти себе, у тому числі європейців — своїх найближчих союзників: мито на метали, санкції проти російських концернів, з якими близько пов’язані європейські фірми, скандал з Іраном. Однією з ознак європейського протесту стало пожвавлення контактів із Росією.
Ніби підтверджуючи цей діагноз, Макрон говорив у Петербурзі про те, що європейські фірми повинні зберегти можливість ведення бізнесу в Ірані попри американські санкції. Можливі втрати їм мав би фінансувати Європейський банк реконструкції і розвитку.
«У Європі відбувається «шредеризація». Європа воліє співпрацювати з Росією, щоб не втратити жодного євроцента», — зауважив російський політолог Андрій Заостровцев.
Крім європейського лідера, на економічному форумі у Петербурзі з’явилися: прем’єр Японії Сіндзо Абе, велика делегація Китаю та керівник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. У світовій політиці наступив етап гострого протистояння інтересів, коли ніхто не хоче поступатися.
Можна подумати, що справа ядерної угоди з Іраном стала детонатором наростаючих суперечностей: усі шукають свого місця у новій ситуації. З одного боку формується коаліція проамериканських держав, серед яких, зокрема, опинилася Саудівська Аравія, яка бореться з впливами Ірану у регіоні Перської затоки.
З іншого боку залишається Росія, яка підтримує тісні відносини з Іраном. «Ми трохи коригували перебіг американсько-іранських переговорів щодо умови про іранський атомний потенціал. Не буду приховувати, що часто, аби захистити інтереси Ірану», — визнав публічно у Петербурзі Володимир Путін.
Американсько-європейський спір — це прекрасна можливість перетягнути інших на свій бік. «Макрон прекрасно розуміє, що для нього візит у Петербург і розвиток відносин із Росією становить прекрасний шанс, щоб Франція — з точки зору геополітичного впливу — стала в одній шерензі з Росією, США і при цьому навіть трохи відсунула вбік Німеччину», — вважає політолог Григорій Добромєлов.
Можна сумніватися, що саме так мислить президент Франції, але нема сумніву, що саме так змалював йому ситуацію російський господар.
«Емманюель сказав, що Європа і США мають взаємні зобов’язання, Європа залежить від США у сфері безпеки. Не належить цим сильно перейматися. Ми допоможемо. Забезпечимо безпеку. Захистимо від загроз», — добродушно пояснив французу Володимир Путін.
І над усім континентом повисло запитання: чи наступить його «шредеризація»?

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».