Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 10:05

«Велика двадцятка» звіряє годинники

Rate this item
(0 votes)

21 травня 2018 року за головування Аргентини відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн — учасниць «великої двадцятки». Метою цієї дипломатичної зустрічі була підготовка запланованого на липень саміту країн «великої двадцятки».
Тому порядок денний зустрічі стосувався питань глобального розвитку, які не могли також оминути актуальних проблем міжнародних відносин.

Країни «великої двадцятки» фактично розділилися на США і «велику 19-ку», адже дві держави — учасниці «двадцятки» — Туреччина і Південно-Африканська Республіка — різко засудили визнання Єрусалима столицею Держави Ізраїль. У відповідь обидві держави відкликали для консультацій своїх послів з Ізраїлю.
Попри спроби Саудівської Аравії пом’якшити ступінь гостроти реакції «Організації «Ісламська Конференція» на дії США та Ізраїлю вона була емоційною. Передусім ініціатором такої реакції став Пакистан. Американсько-пакистанські відносини за Трампа фактично заморожені, тому Ісламабад наважився на такий емоційний демарш навіть усупереч позиції союзної до Пакистану Саудівської Аравії.
Утім, державний секретар США Майк Помпео вважає ситуацію контрольованою. На його думку, саудівські гроші та американський політичний вплив знайдуть аргументи, аби переконати найбільших радикалів в ісламському світі «проковтнути» перенесення Посольства США до Єрусалима.
Також більшість країн «великої двадцятки» засудила відновлення американських санкцій проти Ірану. Тегеран декларує намір відмовитися від торгівлі своїми енергетичними ресурсами не за американські долари, а за спільну європейську грошову одиницю євро або за китайські юані. Якщо це станеться до липневої зустрічі «великої двадцятки», це матиме неабиякий резонанс для світової економіки.
Поки що очікуване в повному обсязі запровадження торговельного протекціонізму США проти Євросоюзу і Китаю може коштувати чергового спаду світовій економіці. Також непевності додає ситуація з Північною Кореєю.
Південна Корея — ще один член «двадцятки» — стурбована невизначеністю щодо долі запланованої на 12 червня в Сінгапурі зустрічі Дональда Трампа і Кім Чен Ина.
Отже, чергова зустріч міністрів закордонних справ країн «великої двадцятки» вкотре показала, що фактори невизначеності та турбулентності залишаються провідними тенденціями, які хаотизують міжнародні відносини.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».