Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 27, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 09:59

Загострення політичної боротьби у Польщі

Rate this item
(0 votes)

У Польщі набирає обертів виборча кампанія до місцевих органів влади. Вони мають відбутися восени поточного року, що вже загострює внутрішньополітичну боротьбу.

Прихильники сильної незалежної Польщі в Європейському Союзі після приходу до влади 2015 року Партії права і справедливості вже традиційно проводять Марш свободи.
Опозиція закидає владі надмірну «централізацію влади», вимагає забезпечення вільних виборів, адже восени поточного року будуть комунальні вибори. Лунають вимоги збереження незалежності судової гілки влади та верховенства права.

Євросоюз критикує власті Польщі за спроби обмежити самостійність Конституційного і Верховного судів Польщі. Перший віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс оголосив Варшаві вимогу до 26 червня усунути системну загрозу, яка, на думку Євросоюзу, існує щодо верховенства права в Польщі.
Також ЄС вимагає вилучення з польського законодавства положення про різний вік виходу на пенсію для суддів чоловічої і жіночої статі. Поки що ЄС і Польща розходяться в оцінці досягнутого прогресу в процесі погодження умов такої судової реформи.
Цьогорічний антиурядовий захід опозиції пройшов без опозиційних Польської народної партії та Союзу лівих демократичних сил. Партія влади «Права і справедливості» залишається лідером соціологічних опитувань.
Ліберальна «Громадянська платформа» відстає майже на десять відсотків. Пристойний рівень популярності правлячої партії польські політологи пояснюють ухваленням правлячою парламентською більшістю закону про зниження на 20% заробітної плати депутатів.
Крім таких популістських внутрішньополітичних рішень, партія влади демонструє зовнішньополітичну активність. 17 травня 2018 року президент Польщі Анджей Дуда виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, де звернув увагу на війну на Сході України.
Дуда закликав застосовувати міжнародне право, аби воно служило міжнародній справедливості, просуванню права і ефективних інституцій, які забезпечують мирне співіснування через право в міжнародних відносинах.
Польща сподівається звернутися до спільних інтересів з Україною, які мають відсунути на другий план розбіжності в оцінках трагічних сторінок спільного минулого. Досягнути цього буде непросто, зважаючи на бажання використати польську націоналістичну проблематику під час виборчої кампанії до місцевих органів влади.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».